Якутия е най-големият регион в Сибир и заема една пета от руската територия. Това е и най-студената република в страната: в много райони през зимата (от октомври до април) термометрите падат до -50°C.  Но на кои места положението е най-тежко - разказва Russia Beyond.

Двата световни рекорда за най-ниски температури в света (след Антарктида) са поставени в Якутия. Но за разлика от южния полюс, където няма местно население, в якутските селища има хора целогодишно, без значение от студа.

Днес две места се борят за титлата "най-студеното място на Земята": с. Оймякон (с население от 500 души) и гр. Верхоянск (малко над 1100 души). Разликата в температурата е едва около 0,1 °С.

Вижте снимки >>

През 1892 г. във Верхоянск са регистрирани -67,6 °C, а през 1933 г. в Оймякон термометрите отчитат -67,7 °C. Според неофициални данни обаче през 1926 г. в Оймякон живакът е паднал до -71,2 °C.

Откъдето и да го погледнем, тук е много студено и настъпването на зимата е бързо. През август навън може да е 30 °C, а през септември вече да е под нулата. Средната температура и на двете места между ноември и февруари е -45 °C.

Парадоксално е, че Оймякон означава "никога незамръзващ" на езика на евенките, местният народ на Якутия. В този район наистина можете да видите незамръзващи реки и подземни води, дори при -60 °C.

Местните също са устойчиви на студовете. Якутски коне се чувстват отлично и при +40, и при -60 °C.

Някои жители на Якутия дори забавляват треперещите туристи, като си вземат "снежни вани".

Но посетителите, които не са свикнали с екстремния студ, веднага получават типичния якутски "грим".

Тук трябва също да сте по-внимателни с устройствата си. Пътешественикът Илия Воскресенски съветва винаги да държите телефона си зареден, близо до топлото тяло, и да го използвате минимално в студа. Но за камерата, която моментално се покрива с лед, той препоръчва да направите покритие от пенопласт със секции за химическо нагряване.

"Важно е да се избягва резкият спад на температурата... в противен случай моментално ще се замъгли, а влагата не е добра за камерата", пише той в своя Instagram след екстремна обиколка по най-студените места на Якутия – "Покорители на студа", започнала в края на януари.

Участниците през този сезон записаха минимална температура от -54°C в района на Оймякон, докато във Верхноярск градусите паднаха "едва" до -50,5. Късметлии са с такова време!