Никулден е един от най-почитаните празници в България, който с малко организация можете да превърнете в нещо повече от ден за ядене на шаран или празнуване на имен ден.

Ако сте близо до морето, посетете посветения на рибарите културен комплекс Ченгене скеле и вижте на живо как се плетат рибарски мрежи и научете как да връзвате моряшки възли. Недалеч, в Созопол, ще има празник, посветен конкретно на осолената риба. А ако сте в Северна България, отскочете до уникалния Музей на дунавския риболов и лодкостроенето в Тутракан. 

Ето и подробности. 

Ченгене скеле в Бургас: рибари ще плетат мрежи

Кога: 4, 5 и 6 декември

Рибари ще показват на Никулден в Бургас тънкостите при изработването на рибарски мрежи, връзването на моряшки възли, ще споделят интересни факти за рибарския занаят. Демонстрациите ще са в културно-туристическия комплекс "Ченгене скеле". Там ще има никулденската трапеза, ще се раздава рибен курбан, ще има празнично ателие, в което всеки посетител ще може да нарисува картина с риби. 

На 4, 5 и 6 декември, специално за празника, е организирано и морско пътешествие до туристическия комплекс. Корабът "Бургус" ще очаква всички желаещи да стигнат по море до комплекса в 13:00 часа на "Магазия 1" в Пристанище-Бургас.

Созопол: Празник на осолената риба

Кога: 5 декември

В Созопол организират Празник на осолената риба, на който майсторлък и кулинарни умения ще покажат рибари и познавачи при приготвянето на рибни деликатеси.

Празникът ще е на 5 декември, в навечерието на Никулден. По забавен и разтоварващ начин посетителите ще могат да се запознаят с традиционната созополска кухня, фокусирайки се върху рибните деликатеси, приготвени от местни рибари.

Община Созопол е подготвила и музикална програма - спектакъла "Солена шега" с участието на актьорите Мария Сапунджиева и Асен Масларски.

Празникът ще започне от 11.00 часа в района на Коледния базар.

Тутракан: Музей на дунавския риболов и лодкостроенето в Тутракан

Вижте най-голямата риба, улавяна някога в Дунав (на снимка от времената, когато Фотошоп не е съществувал), праисторическа рибарска кукичка и лодка-еднодръвка.

Музеят на дунавския риболов и лодкостроенето в Тутракан е уникален не само за България, но и за цяла Европа. Зала след зала ще видите как се е променял риболовът от каменната ера до наши дни. Ще научите куп интересни факти като как рибата се е съхранявала прясна през Средновековието и защо султан Махмуд Втори е искал да му доставят риба тъкмо от Тутракан.