Амася е град в Северна Турция, разположен между планините и морето. Град с повече от 7500 години история, произвел много велики личности, управници, историци и двама султани.

Първото, което ще забележите, щом стъпите в центъра на градчето, са измазаните в бяло къщи в османски стил с тъмни прозорци и керемидени покриви.

Подредени в стройна редица покрай реката, те се отразяват във водите ѝ и грижливо пазят усещането за минало. В някои можете да влезете - например в конака Хазеранлар, където има малка галерия и музей.

Миналото на град като Амася е много обширно понятие. Известни са поне 7500 години от живота на населеното място, много от които не са били нищо по-малко от славни.

Старинни къщи в Амася, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

В Амася е роден гръцкият историк Страбон.

През античността градът е бил богат и добре укрепен. Една от най-невероятните следи от тези времена са издълбаните в скалите над града Гробници на понтийските царе.

Те са еднакво внушителни и денем, и нощем (когато имат художествено осветление).

Гробниците на понтийските царе в Амася, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Град Амася, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

В бурните древни времена Амася е имал нужда от стабилна защита.

Дворецът Амася (или дворецът Харшена, както го наричат понякога заради рапзоложението му в едноименната планина) е място с чудесен изглед към града, което е било нападано, разрушавано и въздигано отново не един и два пъти през хилядолетията.

Днес туристите могат да видят в него цистерни, водохранилища и останки от хамам.

Град Амася, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Град Амася, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

От по-нови времена е впечатляващото кюлие (комплекс с джамия и други прилежащи сгради), посветено на султан Баязид II. Двете минарета на джамията са облицовани с цветни камъни, а в комплекса има още религиозно училище, фонтан и статуи.

Как да стигнете до Амася

До града можете да стигнете с автомобил или с автобус. Редовни линии свързват Амася с Истанбул, Анкара, Измир, а също и с курорти като Анталия например. Разстоянието от Истанбул е около 650 км.