Ледена пещера, която се оформя естествено на ледник високо в швейцарските Алпи, е достъпна за радост на посетителите, които се удивляват от огромния син свод на "ледената катедрала", съобщи Ройтерс.

Пещерата, която всяка година е с различен размер и форма, има заоблен таван от лед с дебелина около пет метра и е дълга около двадесет метра.

До нея се достига след разходка от петнадесет минути от лифта до ледник 3000 над курорта Ле Диаблере, но организаторите подчертават, че туристите предприемат похода на свой риск.

"За пръв път обявяваме официално, че пещерата е отворена. През последните години...имахме ледена пещера, но тя беше различна, по-стръмна. А тази година прилича на ледена катедрала, толкова е красива", каза Берхард Чанен, изпълнителен директор на Ледник 3000. Той поясни, че тази година вътрешността на пещерата е доста равна и това улеснява достъпа.

Естествената пещера, известна още като "Мелницата", се оформя, след като всяка пролет и лято кухината се пълни с вода от топящия се лед и образува езеро. През есента водата се оттича и остава пещера.

"Великолепно е, но дори и това не е точната дума. Никога не съм виждала подобно нещо. Сякаш не е от този свят. Великолепно, мога само да ви препоръчам да го видите, ако имате възможност", каза Хелен Тромп от Нидерландия, след като е разгледала пещерата.