Слънцето залязва всеки ден навсякъде по света, но на остров Санторини това събитие е превърнато в празник.

Освен че се слави като едно от местата с най-красиви залези на планетата, Санторини си има и интересен обичай. В градчето Ия, което се е превърнало в символ на залезите на острова, всяка вечер стотици туристи започват да аплодират в мига, в който слънцето се скрие зад хоризонта.

Залезът в Ия може и да не е най-красивият според критериите на всеки посетител, но безспорно е най-прочутият. Толкова прочут, че за да си намерите място при крепостта Агиос Николаос, трябва да дойдете поне час по-рано (поне преди пандемията беше така, а е много вероятно отново да бъде пренаселено още преди обявяването на края на КОВИД-19).

Хората са навсякъде - по уличките, покривите, каменните стени и портите - който където свари.

Тълпата по залез е пъстра и обикновено идва от всички краища на света. Чува се микс от езици, всеки се опитва да си намери местенце за хубава снимка.

Ия е построен върху скалите на калдерата (останките от взривилия се преди столетия кратер на вулкан), като синьото море, тъмните скали и белите къщи с яркосини покриви са в съвършена хармония.

Малко преди залез настроението започва да става приповдигнато, а в мига, в който и последният лъч се скрие зад хоризонта, тълпата избухва в радости възгласи и аплодисменти.