5 от най-красивите и напълно изоставени родопски села

Твърде вероятно е никога да не стигнете до тези напълно обезлюдени селца, защото там няма кой да ви посрещне

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ей ще пусна една сълза... на кой му дреме за тази пробита държава, продавайте на турците всичко и да се приключва

Интересна статия, похвала за труда ! Бих пробвал да се разходя по тези места. Като минус - можеше да публикувате собствени снимки да видим за какво става въпрос, а не да разчитате на Getty Images ...

Не са изоставени! За 30 години прокудиха хората лишавайки ги от поминък и възможност да отглеждат децата си.и това продължава....

Аман от непроверени факти! И как разбрахте,че Горно Луково е необитаемо? В момента сме 5-ма постоянни жители, а тече ремонт на още три имота. Започнахме и консервация и реставрация на църквата. Бръшлян в селото няма, тъй като климата не предразполага растежа на този вид тук! И преди да напишете някоя сърцераздирателна статия си проверявайте фактите! Поздрави от Горно Луково!

Ааа да вметна,че и Сив кладенец си има обитатели! Толкова за обективната журналистика...

Имам разни имоти в половината общини от Хасковска област. Преди да се наместя там, обикалях по Ивайловградско, ама оная пача Диана Овчарова е яко корумпирана и нагла дебелана, та се отказах от там. От Славеево, та до Горно/Долно Луково, Сив кладенец, Мандрица и т.н. съм проходил. Имах интерес към зарязаната застава след Горно Луково, обаче там са едни игри, едни схеми, едни мурафети и се пренасочих към Еленския балкан накрая. Та не знам колко е запустяло според списвача, но определено местната власт гледа да не й се пречкат в краката и колкото по-малко външни хора, толкова й е по-добре.

Във всички развити държави има тенденция малки селища, далеч от административни центрове да обезлюдяват.Баща ми беше предпоследния жител на едно такова вече изчезнало селце в Еленския балкан.

За кое село говориш? Откъм близките до Сливен места са подивяли и каквото и да се продава, цените са юнашки. В Палици има един софийски деятел, който купува с голямата торба и не се интересува от цената.

Аз съм от Родопите и ми е много тъжно, като се обезлюдяват селата. Моето село е на доизживяване - от 4000 жители преди само 30г, сега останахме някъде 750-800човека. Всички села в общината се обезлюдяват, като никой от младите не остава на село. Над 300семейства заминаха за Германия в куп, много тръгнаха по големите градове в България и само лятото има приток на Туристи(така казваме на напусналите съграждани). Важно е да отбележа че никой не си продава имотите и къщите, макар да казват че няма да се върнат. Децата се изучиха, и на никой не му се занимава със земеделие, животновъдство или горско стопанство. Сяда на компютера и изкарва повече пари, отколкото на полето. Глобализацията провали тутраканската селищна система.

На компютъра изкарва повече, отколкото на къра, щото докато са били по чужбина и т.н., тук баницата се преразпредели и се появиха новите феодали, които изкупуват наред в картел, ако се появи някаква земя на пазара. Тия с компютрите ако можеха да си сметнат по такива места колко излизат само субсидиите на хектар... За продукцията да не говоря. Овчето кисело мляко в магазините твърдо е над 2 кинта и гони вече 3.

Все пак това е статия написана от УНСС кадър за 15 минути, много искаш ))

Все пак, да кажа на тази Ивайла някоя си, че не са по свойски..., а по своему... Научете го този български език, след като се представяте за журналисти!!!

Много тежко , мъчно , тъжно ...

Четох и плаках,ужасно тъжно,България умира...

Мога да добавя и моето село, което също е обезлюдено от 1994г. с. Мак, общ. Ардино

Навсякъде в Европа,особено в Италия има такива селца,даже градчета.Живота се променя и не може да се очаква,че където някога са живели хора,ще живеят вечно.

Има хора, които биха купили имоти и допринесли за съживяването на селцата, но цените са много високи .

с.Жерка - Дермен тепе

Далечната 81-83г.служих на заставата Горно Луков о,невероятно малко селце с изцяло каменни покриви,жалко за заставата и не само тя ,почти всички застави по гръцката граница са изоставени и порутени, а можеше да се стопанисват като хижи и да бъдат в ползу роду

Смърт за Драгалевския гърбат и крадлив Ай дук и на Сулю Паситто- Безродника,който иска да кастрира българския лъв от герба на република България! Аз пък бих кастрирал Сулю. Дано се задавят !

СДС-Шайката изкорми държавата,окраде народа и прокуди децата ни да се скитат немили-недраги, за да слугуват на западняци- извратеняци, а СДС-Чумата умори в мизерия родителите ни .

Когато се реши въпроса с ромските набези и държавата гарантира частната собственост - гарантирам, че ще има доста възродени села!

В този тип селца просто не можеш да намериш от кой да го купиш. Няма как да са високи цените.

Селата са безлюдни, но ако отидете и си изберете една къщурка и се нанесете в нея ей така, веднага отнякъде ще се появи я наследник, я представител на обществената съвест/клюкар/ и ще те изритат.

Явно никъде в Европа не си стъпвал

Където е минал КОМУНИСТ , трева не расте...

На нас ни дреме. Ние не сме мизерни безродници. Ако толкова ти се продава на турците - първо си продай задника, те знаят какво да правят с него. Ако жалката ти сива душица го сметне за недостатъчно - продай майка си и сестра си.

ОбъркАл си се! Това, дето го предлагаш, не е в дневния ред на Давос. Точно обратното, така че забрави за частната собственост и неприкосновеността си и мисли как ще оцеляваш с единния базов доход (за България вероятно и това не се предвижда), перфориран по няколко пъти в годината с поредния бустер и погребван с маска а единствената възможна диагноза - Ковид!