Ресторантьори настояват ДДС от 9 на сто да стане трайна мярка

Нашият туризъм се нуждае от незабавна подкрепа сега, предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Обратно в новината

Коментари - Ресторантьори настояват ДДС от 9 на сто да стане трайна мярка | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние сме повече от ресторантьорите и настояваме за единна ставка. ЗАщото ние я плащаме. А те не внасят.

Значи бебешките и детски храни, памперси и др., лекарствата и т.н. могат да са с 20% ДДС, а виждаш ли на ресторантьорите са им много.

Всички ресторанти са с двойно счетоводство. Всички имат по два касови апарата, от които единия е свързан с НАП. На другия се издават прости касови бележки, съответно чиста печалба. Обслужващия персонал преценява на клиента каква бележка да издаде. Много обичат да скубят от държавния бюджет всички и ако може да не внасят никакви данъци.

А освен всичката останала наглост, вече в няколко заведения ме карат задължително да плащам бакшиш и то размер, определен от тях, на персонала... Да им поемем и заплатите на персонала, наема на заведенията... За тях само печалбата... Да ходиш по заведения и туризма изобщо не е социална мярка или отрасъл. Това е Бизнес и като Всеки бизнес трябва да се работи по пазарен принцип- който го може работи, който не- фалира. Това е! Ама то всеки иска да национализира разходите, а да приватизира печалбата, то така и баба знае. 'Що направо не се върнем в планова иконимика тогава? За какво ни е някаква фалшива пазарна такава???

Само да попитам: ставката от 9% е от КОВИД-но време нали? От тогава до сега с колко намалихте цените на крайните продукти? Защото, ако ви намалее ДДС-то би трябвало и цената да намалее, нали така? Аз знам отговора: с нищо не намалихте цените! Напротив, увеличихте ги! И прибрахте в джоба си разликата, нали? Така става с всяко намаление на ДДС! То не се използва за намаляване на цената за крайния потребител, а САМО И ЕДИНСТВЕНО за увеличаване на печалбата на търговеца! Така е и сега. И понеже бая добре ви се услади печалбата от многократното вдигане на цените от ковидно време насам и сега ще се наложи да вдигнете цените заради повишаването на ДДС, печалбата рязко ще намалее. Така ли е Алибегов?

Само да спомена за размера на бакшиша: Не едно заведение бе 7лв, на едно друго - 10лв. То така днес един келнер да обслужи 20-тина клиента с по 7лв бакшиш и ето 140лв. За 22 работни дни- 3000+лв. - ами това е заплатата на келнера....без Алибегов да си е бръкнал дори в джоба!