Част от филма "Конан Варварина" ще бъде заснет в община Каварна. Продукцията е на "Ню Бояна Филм Продакшън" ЕООД. Продуцентите са избрали местността Болата за някои от сцените на филма. Снимките ще бъдат в рамките на три дни в началото на май, съобщиха от община Каварна.

Главната роля в римейка на хитовия филм "Конан Варварина" ще се изпълнява от Джейсън Момоа. Познат ни е предимно с участието си в сериалите "Спасители на плажа" и "Старгейт: Атлантис". За режисьор е избран Маркус Ниспел, заснел филмите "Детектив" и "Петък 13-и", предаде Дарик

Лентата се снима изцяло в България, стартът бе даден на 15 март, а бюджетът е в размер на 50 милиона долара. Досега екшън-сцени се разиграха в студията на “Бояна филм", както и в изоставена кариера край Перник.

Това е третият филм за легендарния войн Конан, създаден през 30-те от американския писател Робърт Хауърд. Започвайки от 1932 г., когато е на 26 години, Хауърд написва 21 произведения за него, по-голямата част от които са публикувани в списанието Weird Tales. Оригиналът - "Конан Варварина" от 1982 г. е сред първите успехи в киното на Арнолд Шварценегер.

Болата е единствения резерват в България, включващ и акватория, морска площ. Тук могат да се наблюдават земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници.   Оттук минава Виа Понтика - едно от основните пътища за миграция на прелетните птици.

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст - свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра.  Ако се продължи на север, покрай високия отвесен бряг може да се стигне до прочутата местност Тауклиман и курорта “Русалка”. В този случай се минава през района на ловно стопанство, където ще срещнете сърни и муфлони. В стопанството е живописната клисура Еникулак и единственото място, през което може да се слезе до морето. Минава се през къса проходна пещера. Цветовете на скалите в този район са невероятни.