През последните години районите с минерални извори не бяха във фокуса на инвеститорите. От средата на миналата година обаче те привличат все повече предприемачи, които имат желание да инвестират в изграждане на модерни СПА комплекси, ставащи все по на мода у нас. Това дава възможност за добро развитие на пазара на имотите в селищата, където има минерални извори с добър дебит на водата и качества на водата, пише в-к Янтра.
За разлика от районите на Велинград, Сандански и Хисаря, Великотърновска област остава още в страни от инвеститорския интерес, въпреки чудесните характеристики да минералните води там и близостта на селищата, където се намират до старата столица Велико Търново, наложила се през последните години като топ туристическа дестинация в страната.
Няколко са големите находища с минерална вода в община Велико Търново. 90 % от тях не се използват, показа репортерска проверка. Подобна е ситуацията и в цялата Великотърновска област. Засега се използват по предназначение сондажните кладенци само в Овча могила и Павликени. Балнеолечебният комплекс в с. Овча могила се използва от хора, страдащи от артритни и ставни заболявания и е едно от известните курортни места у нас.
Според Найден Недев, главен експерт в регионалната екоинспекция във Велико Търново, с подобни показатели, дебит и качество са водите от сондажните кладенци в Ресен, Полски Тръмбеш и Обединение. Към тях обаче засега няма инвеститорски намерения.
Много хора и представители на фирми от България и чужбина идват и питат за минералните извори, но разговорите остават без продължение и без реални действия, разказва Йорданка Колева, кмет на село Ресен. Тук има два минерални кладенеца, открити в периода, когато са се правили сондажи за нефт и газ. Кладенците са разположени непосредствено до река Росица. Водата е силно минерализирана, което я прави негодна за пиене. За сметка на това е термална, достига до 50 градуса по Целзий, което означава, че е перфектна за балнеолечение и за отопление.
Преди двайсетина години именно с водите от тези извори са отоплявани оранжериите за цветя, част от поминъка на селото. Днес кладенците са капсулирани и не действат. Йорданка Колева се надява част от необходимото финансиране да дойде по линия на европейските фондове, а друга част от инвеститорски намерения и публично-частни партньорства. Според специалистите тази вода наистина е подходяща за прекарване по тръби, които служат за отопление, тъй като дебитът є достига до 40 литра в секунда.
Изграждането на една подобна инсталация е изключително скъпо начинание, което включва и извършването на нови сондажни дейности, обяснява ресенската кметица, това отдръпва бъдещите инвеститори, казва тя. Според друг коментар новият закон за концесиите не дава облекчения на ползвателите на това национално богатство, което също създава трудности в раздвижването на пазара.
В село Обединение, което се намира по средата между Велико Търново и Свищов, има построена минерална баня, която след отдаването си на концесия и реновирането й има изготвен идеен проект за СПА комплекс. Това обаче засега плаши инвеститорите. Възможността за развитие на СПА туризъм в селото доведе до изтегляне на оферти заради очакваните по-високи цени. В момента се предлагат къщи с големи дворове на цени от 10 хиляди лева до 20 хиляди евро. Така или иначе, брокерите на недвижими имоти знаят, че парцелите в близост до минерални извори и сондажи увеличават продажната им цена. Справка в “Глобал рейтингс” показва, че само за една година цената на квадратния метър в такива землища е скочил трикратно.
Другият вид находища с минерална вода са изворите. Те обикновено са студени, с ниска минерализация, затова са подходящи за пиене и бутилиране. Техният брой в община Велико Търново е значително по-голям, отколкото на тези с термални води, уточнява Найден Недев от РИОСВ.
Най-известните извори са тези, разположени в село Вонеща вода. От двата извора, превърнали селото в известен курорт преди няколко десетилетия, в момента само единият е даден на концесия. Преди няколко години там известна търновска фирма беше поставила инсталация за бутилиране на минералната вода. Според кмета на селото Валентин Щирков, в момента линията за бутилиране не работи и около изворите има затишие. От няколко години насам и банята в центъра на селото е частна собственост, но също все още е пустееща сграда. Комплексът бе купен за 189 274 лв. от фирма със седалище в село Джулюница.
Минералните бани във Вонеща вода са със застроена площ от 3867 кв.м. Комплексът е строен през 1960 г. и дострояван четири години по-късно. От 15 г. балнеолечебницата е затворена. Преди години интерес към нея проявяваха израелци и японци. Минералният състав на изворите във Вонеща вода е максимално близък до този на световно известни балнеокурорти в Швейцарските Алпи, Пиренеите и Франция. От скоро собствениците на няколко от реновираните и новоизградени почивни бази в селото са заявили интерес към прокарването на тръби с минерална вода директно в станциите.
Ако това стане, интересът при всички положения към района ще нарасне, коментира кметът Щирков. Според него бъдещите концесионери изчакват приключването на ремонтните дейности в Прохода на Републиката. Едва тогава има шанс интересът към селото да се върне, каза още той.
Студени минерални сероводородни води има в няколко извора около Дебелец, Бряста и Габровци. Според експертите, те обаче са с малък дебит, така че не могат да предизвикат инвеститорски интерес.
Наскоро в село Леденик беше създадено гражданско сдружение, чиято цел е да върне славата на селото, което в миналото било известно с чешмата с минерална вода в близост до местната мотописта.
За да се привлече инвеститори обаче общините в областта трябва да създадат положителен образ на тези населени места – село Овча Могила, село Обединение, село Леденик и други. Програмата за развитие на селските райони дава много възможности на общините Полски Тръмбеш и Павликени в тази насока. Със 100 % субсидия на проектите си те могат да облагородят тези села, да изградят нужната инфраструктура в тях и да ги превърнат в желано място за инвестиция.