Традиционният ученически поход от хижа "Алеко" до Черни връх - най-масовото събитие за ученици от 5-и до 12-и клас на Витоша, ще се състои днес, съобщиха от Българския туристически съюз (БТС). Тази година в похода ще участват близо 800 деца и младежи. Организатори са Българският туристически съюз и Столична община (Общинско предприятие "Туризъм" (Visit Sofia).

Участниците в похода ще бъдат приветствани от председателя на БТС Венцислав Венев в 9:00 ч. пред хижа "Алеко". Ще им бъде демонстрирано приложението "Опознай България - 100 национални туристически обекта", разработено от "Йеттел" и игра с награди, като и ще бъдат инструктирани за похода. В 10:30 ч. младите планинари ще се отправят към първенеца на Витоша. На Черни връх участниците в похода ще имат възможност да се включат в спортно-туристически активности.

БТС проведе през септември в Министерството на младежта и спорта информационна среща по проект "Децата и природата на София - мисия и страст на Български туристически съюз и Столична община (Туристически образователни лагери)", съфинансиран по програма "Европа" 2024 г. На срещата бяха представени: стартиращият проект за безплатни туристически курсове, насочен към учениците от 7 до 13 години в столичните райони "Витоша", "Овча купел" и "Надежда"; дългосрочната програма на БТС "Туристически образователни лагери за деца от 7 до 18 години" за повишаване на културата и базовите умения на децата за туризма сред природата, чрез засилване на младежкият клон на БТС - ЮТС, както и днешният ученически поход от хижа "Алеко" до Черни връх.

Миналата година Българският туристически съюз започна обучения по планинарство за деца, като за целта организира туристически образователни лагери за ученици през лятото, свързани с походи, обучения, посещения на интересни и важни туристически обекти. С това си начинание БТС възражда Юношеския туристически съюз (ЮТС) от 1908 г.