Компанията за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb обяви, че въвежда глобална забрана за използването на охранителни камери в отдаваните под наем имоти в нейната платформа.

Домакините, които в момента имат вътрешни охранителни камери, трябва да ги премахнат до 30 април. След тази дата хост, който наруши новата политика, може да понесе последствия, включително премахване на акаунт от платформата.

Досега Airbnb позволяваше на домакините да имат вътрешни охранителни камери в общите части, стига устройствата да са ясно упоменати на страницата на обявата и да са поставени на видими места в дома. Вътрешните охранителни камери обаче никога не са били разрешени в помещения като спални и бани.

От платформата казват, че този ход има за цел да опрости правилата по отношение на охранителните камери и да даде приоритет на защитата на личното пространство на гостите.

"Тези промени са направени след консултации с наши гости, домакини и експерти по защита на личното пространство, като ние ще продължим да търсим обратна връзка, за да сме сигурни, че политиката ни удовлетворява нашата глобална общност," заяви в свое изявление Джунипър Даунс, която отговаря за общностната политика и партньорствата в Airbnb.

От компанията уточняват, че по-голямата част от обявите в Airbnb в момента не съобщават за наличие на охранителна камера, което означава, че актуализацията на политиката трябва да засегне само малка подгрупа от хостове.

Външните камери за сигурност ще продължат да бъдат разрешени в Airbnb. Домакините обаче ще трябва да разкрият наличието и местоположението на всякакви външни камери на гостите, преди да резервират.