За голяма част от публиката фамилията Файнс се свързва основно с киното и телевизията, най-вече заради незабравимите актьорски превъплъщения на братята Ралф и Джоузеф Файнс. Те обаче съвсем не са единствените членове на звездното семейство, които могат да се похвалят с впечатляващи постижения в професионалната си биография.

Снимка: National Geographic

80-годишният сър Ранулф Файнс, който е техен втори братовчед, е считан за най-великия жив изследовател и напълно заслужено е получил подобно признание. В продължение на 50 години сър Ранулф Файнс не спира да предизвиква себе си и границите на човешката природа. Със своята Трансглобална експедиция британският приключенец става първият човек, стъпил и на двата полюса; първият, прекосил Антарктическия и Арктическия океан; първият, направил вертикална обиколка на Земята.

На 63 години Файнс изкачва северната страна на алпийския връх Айгер, а на 65 - Еверест, докато го измъчват световъртеж и сърдечни проблеми. А само няколко години по-рано пробягва седем маратона за седем дни на седемте континента.

Снимка: National Geographic

След като преди пет години сър Ранулф и Джоузеф се събират, за да пресъздадат първата му експедиция по Нил, сега двамата братовчеди поемат по нов маршрут в сърцето на Канада. Заедно с екипа на National Geographic те се отправят на пътешествие из канадската провинция Британска Колумбия, преминавайки през предизвикателни пейзажи и зашеметяващи гледки. По време на пътуването двамата обсъждат опасните експедиции и исторически триумфи на Ранулф, както и неотдавнашната му диагноза Паркинсон, като използват това споделено приключение, за да укрепят семейната си връзка и да създадат трайни спомени.

Снимка: National Geographic

Как двамата със сър Ранулф решихте да предприемете заедно тези приключения и да станете такъв страхотен екип?

Много съм щастлив и се чувствам късметлия да бъда част от екипа на Ран, защото обикновено, когато той е правел експедиция, е трябвало да бъдеш много специален човек, за да можеш да се присъединиш към него. Така че се чувствам голям късметлия, че го направих.

Осъществихме първото си пътуване в Египет преди около пет години и тогава за първи път наистина опознах Ран. Бях го видял през 2001 г. на семейно събиране и беше страхотно да се срещна и да се свържа с него. Преди това, като малко момче, само бях чувал за Ран, така че той беше малко митичен герой за мен. Затова и за първия епизод, който снимахме в Египет, бях малко нервен. Но се разбирахме много добре и той беше наистина прекрасен, топъл и забавен. След това получихме възможността да го направим отново, на различно място, по-зелено и малко по-студено от Египет, което е прекрасно съпоставяне. Този път поредицата е малко по-различна, защото изследваме природата и красотата й, говорим за глобалното затопляне, докато стоим върху глетчер, който изчезва и може би след 50 години изобщо няма да го има. И така, страхотно е, че можем да водим разговор за това колко ценен е светът и места като това в Канада. Също така поговорихме и за неговото собствено здраве, тъй като е диагностициран с Паркинсон. Изследваме неговото необикновено пътуване, което той е предприел през 1971 г., и от което имаме страхотни архивни кадри. Също така се срещаме с хора от коренното население, които ни поканиха в къщите си, за да говорим и да разберем културата и духовността им. Поредицата е наистина специална за мен. Това е завръщане към дивата природа, но и водим прекрасни разговори, заради което това не е типично туристическо шоу.

Снимка: National Geographic

Колко авантюристичен човек бяхте преди да започнете да снимате тези телевизионни поредици?

Може да се каже, че съм авантюристично настроен, но се научих да бъда по-предпазлив. Претърпях ужасен инцидент, когато карах сърф, или по-скоро, когато се учех да карам сърф в Австралия. Устната ми беше откъсната и няколко часа по-късно ми я зашиха обратно. Тогава много бързо се научих, че не съм експерт във всичко, особено ако си правил нещо само няколко пъти. Така че се научих да бъда по-малко авантюристичен и малко по-внимателен.

Но е страхотно, когато си на приключение с Ран, защото той е експерт в това, което прави, така че можеш да получиш много и страхотна информация. Ако сме застанали върху лед, гледаме образуването на леда, цвета на леда, който може да покаже дали има скрита пукнатина. Или какво да правите, ако сте в снежна буря. Така че е прекрасно да имаш братовчед, който има всички тези опитности и знания. И да се свържете с него и като член на семейството, и като експерт.

Снимка: National Geographic

Да, тази връзка между вас е сред основните теми в поредицата. Какво научихте един за друг, което може би публиката не видя и не научи от вашите разговори там?

Е, мисля, че това, което виждате, което вижда публиката, е сърцето на нашата връзка. Мисля, че Ран е научил, че трябва да търпи ужасни шеги, ако е с мен.

Снимка: National Geographic

Мисля, че той каза, че ги харесва...

Харесваше ги, но за щастие слухът му не е толкова добър, така че пропусна много от тях. Но научихме много. Мисля, че най-хубавото е, че сме двама членове на семейството, двама втори братовчеди, които бяхме доста отдалечени, но успяхме да се свържем и да се опознаем. За мен е прекрасна възможността да опозная част от моето семейство и моя произход и мисля, че на него също му харесва като среща по-младата част от поколението.

Снимка: National Geographic

В поредицата посещавате великолепни места. Какво беше чувството да ги видите през очите на сър Ранулф и заедно да ги съпреживеете, а не просто да слушате и четете за тях?

Това е страхотен въпрос и той има много отговори. Той е предприел това пътуване през 70-те години и оттогава много неща се промениха за коренното население на Канада, много неща се промениха в световен мащаб, политически. Ако погледнем в неговата книга и изследвания, можем да видим промените през последните години.

И за него е прекрасно, че има възможността и времето да погледне назад, защото когато си на експедиция, мислиш за слънцето, за храната, дали има достатъчно гориво за лодката. Не мислиш да седиш и да се наслаждаваш на красотата. Така че за Ран беше прекрасна възможност да отиде и да размишлява върху мястото, което е посетил.

Снимка: National Geographic

Интересното е, че когато през 1971 г. е отишъл там за първи път, едно от най-зрелищните места по време на пътуването е водопадът Вирджиния или както хората от Дене са го кръстили - Nailicho, което буквално означава Падаща голяма вода. Въпреки че по-късно привидно е открит и преименуван на Вирджиния Фолс на името на дъщерята на изследователя.

Но когато за първи път го е посетил, Ран не е могъл да се изкачи до самия връх и е трябвало да остане в основата на водопада. Затова за него беше вълнуващо да се върне толкова години по-късно и да има възможността да стигне до върха. Така че малки неща като тези, са наистина прекрасни.

Снимка: National Geographic

Ако имахте възможността да се върнете назад във времето, в кое негово приключение бихте се включили?

Уау, това е страхотен въпрос. Имам чувството, че във всяко едно от тези приключения сме се връщали назад във времето чрез неговата памет и спомени. Способността да го направи сега, на неговата възраст, това е подарък. В много отношения ние го осъществяваме, разглеждаме архива на миналото, аз му говоря в настоящето и така получаваме двете неща едновременно.

Чувствам се голям късметлия, че успях да направя Египет с него и да посетя отново Канада. Той има и други невероятни експедиции, като обиколката на земното кълбо, на 52 000 мили, без помощ от самолет. Но не мисля, че бих могъл да си представя да направя това. Така че се чувствам голям късметлия, че съм направил това, което съм направил.

Снимка: National Geographic

В този ред на мисли не мога да не попитам какво мисли жена ви за тези пътувания, които правите със сър Ранулф?

Тя каза: "О, моля те, не забравяй да внимаваш", защото ме познава. Но ние работим със страхотен екип с Nat Geo. Има много експерти, Ран е експерт, така че се чувствам в добри и сигурни ръце. Но, знаете ли, всичко може да се случи. Може да се подхлъзнеш на тротоара и да се удариш; ако се спускаш по пукнатина, въпреки че е безопасно, можеш да загубиш ръкавица и да се опиташ да я преследваш, да паднеш във водата и да бъдеш пометен. За щастие аз не бях. Така че, да, тя винаги е малко нервна, защото дори да се държа добре, все пак съм на хиляди мили от дома и всичко може да се случи.

Снимка: National Geographic

Как ви промениха тези пътувания?

Промениха ме много. Много размишлявам върху преживяването. Голям щастливец съм и късметлия, че мога да правя тези неща. Защото отиваш на места, които са безценни, непокътнати, където има само мечки и биволи, няма хора, нито отпечатък от човешки стъпки. Отдавате им уважение и смирение, защото тази необикновена, красива планета е един малък кислороден балон носещ се в тази черна бездна, в която там някъде може би има друг живот, но засега знаем, че няма. Трябва не само да сме съзнателни за опазването на това, което е красиво, но също така да подтикваме правителствата да направят правилния избор, така че индустриите да не оказват огромно въздействие върху тези ценни места, които са останали. Това е, с което си тръгвам след тези пътувания и си казвам колко е кратък животът и колко прекрасно е да се впуснеш в подобно приключение. Не е нужно да чупиш рекорди, но всеки трябва да се опита да излезе и да преживее приключение. А ако може да сподели това със семейството или любим човек, е още по-добре.

Снимка: National Geographic

Някога мислил ли сте да направите филм за сър Ранулф и може би вие да го изиграете?

О, той го е направил, има толкова много кадри, които са заснети с Ран и мисля, че няма друг като него. Знаете ли, в много отношения с поредицата на Nat Geo ние като че ли правим филм за него и го изследваме както през 20-те му години, така и през 70-те. Така че, не казвам не, но мисля, че има много прекрасни кадри с него и е почти невъзможна задача да можеш да го играеш.

Снимка: National Geographic

Каква ще е следващата ви експедиция и приключение със сър Ранулф? Надявам се да успеете.

Аз също се надявам да го направим. Винаги съм смятал, че 3 е добро число. Би било страхотно да направим още една поредица, все още не знам къде и кога. Но знаете ли, ако Ран е готов, аз винаги ще съм там.

Премиерата на поредицата "Файнс: Завръщане към дивата природа" е на 9 юни 2024 г., от 22:00 и 23:00 часа, в ефира на National Geographic.