Маси за търговия да бъдат разположени в района на Деветашката пещера, предлага кметът на Ловеч Страцимир Петков, който съобщи за намерението си днес, пише БТА.

По думите му вече има подадени заявления от занаятчии за това. Разработена е схема за позиционирането им съгласно Закона за устройство на територията и според изискванията на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на община Ловеч. Масите ще са осем и са разпределени извън границите на защитената територия на природната забележителност.

Решение за това трябва да вземе Общинският съвет. По думите на Петков утвърждаването на Деветашката пещера като туристическа дестинация при съхраняване на биоразнообразието, ландшафтната, спелеологичната и историческата ѝ стойност е записано и в управленската му програма.

Сред идеите на кмета е в тунелите, ползвани в миналото за съхранение на храни от държавния резерв и за склад за горива, да бъдат направени осветени зали с различни кътове - например археология с фрагменти, открити в пещерата - керамика, каменни образувания, кости; за прилепите - митове, легенди, заблуди и истини. Друга идея е да се създаде филм за пещерата, който да се гледа с очила за виртуална реалност, или да се постави термокамера, която да бъде включена онлайн.

От общинската администрация припомниха, че Деветашката пещера е една от най-големите в България. Намира се на около 15 км североизточно от Ловеч и попада в землищата на селата Дойренци и Деветаки. Открита е през 1921 г. и е с обща дължина 2442 м, площ 20 400 кв. м и височина 60 метра. В нея са намерени някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи. Тя е паметник на културата - недвижима културна ценност с национално значение. От международно значение е като убежище на прилепите. Обявена е за природна забележителност.

Пещерата заедно с прилежащите ѝ терени е предоставена на Община Ловеч за управление от държавата през 2012 година.

За миналата година тя е най-разглежданият туристически обект на територията на общината. Посетили са я 55 000 души. Постъпленията от тях са 154 000 лв., като те формират най-голям относителен дял (29,63 процента) в реализираните от всички туристически и културни обекти приходи в размер общо на 435 000 лева.