Знаете ли каква е разликата между туризъм и пътешествия? Огромна! Днес искам да поговорим за онези малки стъпки, които всеки би могъл да направи. Стъпки в правилната посока, които помагат да се съхранят ресурсите и опази природата, човек пълноценно да усети дестинацията, която посещава и да има повече пътувания, но с по-малко привкус на масов туризъм.

Снимка: Вера Александрова

Настаняването

"Препоръчай ми ол инклузив в Гърция или Италия". Често ми пишат с подобна молба, на която ми е трудно да отговарям. Разбирам желанието на мнозина да отидат на почивка и всичко да им е на една ръка разстояние, особено щом са с деца. И все пак...

Какво получава човек, ако отиде в Европа, Азия или на Карибите и се настани в мащабен хотел. На рецепцията стоят млади и красиви рускоговорящи жени, които нямат представа от живота извън комплекса. Обслужващият персонал е съставен от жители на азиатски страни с нисък стандарт, които се трудят срещу обидно заплащане. Сервитьорите пък са мюсюлмани, на които се налага да препоръчват и сервират алкохол, който всъщност никога не са опитвали.

Ол инклузив туризмът е удобство, което обезличава и донякъде съсипва всеки курорт. Много по-приятно е, когато човек отседне в малък местен хотел или апартамент под наем. Така има вероятност да получи по-приятелско обслужване, както и насоки за ресторанти и идеи за интересни забележителности в региона от самите собственици на мястото.

Снимка: Вера Александрова

Храната

За мен ол инклузивът е символ на разхищение. 30 вида салати, още толкова вариации на основно ястие, плюс 50 вида десерт. Нима има смисъл от всичко това?

Никой не е в състояние да погълне подобно количество храна, обаче мнозина опитват. Препълнени чинии с ястия, които после заминават на боклука или остатъци от храна от закуска, която се преработва в менюто за вечеря, опашки, хаос, суетене и непрекъснато тракане на чаши и чинии... Лично аз не съзирам почивка в това.

Снимка: Вера Александрова

Много по-голямо удоволствие ми доставя да изпия едно кафе на плажа, да си купя багета или закуска от близката пекарна и да си спестя поглъщането на хиляди излишни калории, за сметка на едно ястие, обаче с истински местен вкус.

Ресурсите

Знаете какво се случи с родното Черноморие, нали? Презастрояване, обезличаване, никаква инфраструктура и замърсени води. Само не мислете, че тези проблеми касаят единствено нас. Много развити курортни селища в Европа страдат от липсата на вода, заради огромното потребление. Инфраструктурата изнемогва, а малкият бизнес е на ръба на оцеляването.

Снимка: Вера Александрова

Затова си струва всеки от нас да помисли не само за удобството, но и за последствията. Да инвестира в пътувания, които разкриват вълнуващи дестинации, без да унищожават околната среда. Да ползва градски транспорт, да се храни в местни ресторанти и да преживява повече, вместо да бъде само турист.

Снимките са от италианското градче Локоротондо. Това е едно от най-известните селища в региона на Пулия. То, също и останалите места като Монополи, Остуни или Мартина Франка са пример за това как може да се привличат посетители, без да се строят гигантски комплекси, напротив. Тук се залага на автентична архитектура, шепа тратории и магазини за сувенири и усещане, че човек наистина е в Италия. Усещане, което рядко някой ол инклузив може да пресъздаде.

Снимка: Вера Александрова

 

Вера Александрова е журналист, любител фотограф и блогър. Повече за приключенията й из, България, Гърция и по целия свят може да прочетете на www.worldofvera.com.