Министърът на икономиката, културата и иновациите на Албания Бленди Гонджя публикува статистика за посещаемостта на забележителностите в страната, в която съобщи, че приходите на страната от културен туризъм от началото на тази година са 394 милиона лека (близо 4 милиона евро), предаде АТА.

Тази година бяха отбелязани исторически рекорди в културния туризъм в Албания, отбелязва агенцията.

От януари до септември тази година паметниците на културата и обектите на културното наследство в Албания са били посетени от 1 092 584 души, което е с 35 процента повече от същия период на 2023 г., се посочва в статистиката. В първите девет месеца на годината културните забележителности са били посетени от 40 процента повече чуждестранни туристи и 31 процента повече албанци.

На първо място в списъка с най-посещаваните дестинации е замъкът в Гирокастра със 196 515 посетители. След него е Националният парк "Бутринт" със 127 753 посетители, а на трето място по посещения е музеят "Джердж Кастриоти" (музеят на националния герой на Албания Георги Кастриоти Скендербег - бел. ред.) в Круя със 100 874 посетители.

Тази голяма посещаемост, преведена в цифри, възлиза на 394 милиона леки приходи, което е с около 41 процента повече спрямо 2023 г. При 367 хиляди посетители на музеите, най-предпочитани сред тях са музейният център в Круя, музеят "Къщата с листата" и музейният център в Берат.

Сред археологическите паркове най-посещаван е "Бутринт" със 127 хиляди посетители, следван от "Шкодра" и "Аполония".