Министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро обяви началото на работата за включване на река Вьоса в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО по програмата "Човек и биосфера", предаде за БТА албанската агенция АТА.

Кумбаро се срещна с делегацията на ЮНЕСКО, която е в Тирана, за да проследи подготовката на документите за кандидатстване.

"Радваме се да приемем екипа на ЮНЕСКО в Министерството на туризма и околната среда, с който започваме работата за включване на река Вьоса в списъка на световното наследство чрез програмата "Човек и биосфера", написа Кумбаро.

Тя отбеляза, че тази световна програма има за цел да създаде научна основа за подобряване на връзката между хората и средата, в която живеят, за устойчиво развитие, което опазва околната среда.

"Очакваме усилена работа по подготовката на досието за кандидатстване, което Министерството на туризма и околната среда и Националната агенция за защитени територии ще внесат в ЮНЕСКО през настоящата година, за издаване на още един международен паспорт на кралицата на европейските реки и за добавяне на още едно албанско бижу към списъка на ЮНЕСКО", каза Кумбаро.

Поречието на Вьоса беше обявено за национален парк през март 2023 г. По-рано генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле посети реката по покана на министър Кумбаро с цел да я включи в списъка на обектите, защитени от ЮНЕСКО, като една от последните диви реки в Европа и първия национален парк на дива река.

Подготовката на заявлението за кандидатстване е дълъг процес според стандартите на ЮНЕСКО, а Албания ще бъде подпомогната от екипа на програмата "Човек и биосфера".