Германски алпинист на 45 години оцеля след като прекара пет дни заклещен в цепнатина в скала на планинския масив Дахщайн в Австрия. 
В четвъртък рано сутринта мъжът от Дуисбург (Северен Рейн-Вестфалия) бе спасен, съобщи "Билд".

Вижте снимки >>>


Бащата на алпиниста получил SMS на 3 ноември. В него синът му казал, че планира пешеходен тур за следващия ден. Два дни след планираното заминаване обаче  бащата не получил известие от сина си и подал съобщение за изчезнало лице в полицията в Дуисбург.

При издирването, германската полиция установила, че колата под наем на катерача е била паркирана в района на Гозау, Австрия. Тогава те информирали колегите си в Австрия. Местен патрул забелязал покритата със сняг кола на паркинг в района.

В сряда вечерта спасителите планирали да започнат издирване на изчезналото лице. Поради високата лавинна опасност и снеговалеж, операция по търсенето е отложена.

В нощта срещу четвъртък раненият алпинист обаче успял да пусне съобщение, а след това и да се свърже със спасителите.

В съобщението алпинистът написал, че преди четири дни е паднал в пукнатина на дълбочина около 30 метра. Тъй като 45-годишният мъж е фотограф, той успял да включи мобилния си телефон благодарение на резервните батерии от фотоапарата.

"Около 23 часа успяхме да се свържем с него, колегата чу много тежко и затруднено дишане по телефона", споделя Бернхард Магрицер, който е част от спасителния екип.

В 4 часа сутринта в четвъртък спасителите успели да стигнат до заклещения алпинист, който бил на около 2050 метра надморска височина.

По данни на полицията 45-годишният мъж е с наранявания на раменете и бил откаран с хеликоптер в болница. "След като извадихме мъжа, той се разплака от радост. Вече не е имал надежда, че ще бъде открит и спасен", споделя участник в операцията по издирването.