Белгийският министър на здравеопазването и социалните грижи Франк Ванденбрук обяви днес, че анализ на отпадните води от самолети, пристигащи от Китай, не е открил никакви притеснителни варианти на ковид, предаде белгийската новинарска агенция Белга за БТА.

Изпратени са две проби в лаборатория, където е извършено дешифриране на генетичния материал, съдържащ се във вируса, но не са открити неизвестни досега, предизвикващи безпокойство варианти.

"С други думи, първите резултати са успокояващи. Хубаво е, че реагирахме бързо и адекватно. Сега очаквам с нетърпение европейската консултация, която ще се проведе тази седмица", допълни Ванденбрук.

Изправено пред епидемията от случаи на Covid -19 в Китай, белгийското правителство реши в началото на месеца да анализира отпадните води от самолетите, пристигащи от Китай, и да подложи пътниците на предварителни тестове.

Според данните, предоставени от Ванденбрук, 2130 пътници от Китай са били проверени и им е бил поискан отрицателен тест при пристигането им в Белгия. Всички са били изрядни с изключение на един транзитен пътник. Само един човек не е представил отрицателен резултат при пристигането си и се е наложило да бъде тестван на място. Тестът е излязъл отрицателен и това му е позволило да продължи с пътуването си.

Освен това 72 пътници са се тествали доброволно с бърз антигенен тест при пристигането си на летището в Брюксел. Всички резултати са били отрицателни.