Европа стана една от първите жертви на свръхтуризма след падането на пандемичните мерки. Очаквано, страни като Италия, Испания и Франция, бяха залети от туристи, което доведе до протести от страна на местните, искания за регулация и търсене на други варианти за облекчаване на всекидневния живот. Все по-често туроператорите започнаха да се сблъскват с нови изисквания, включително и туристически дестинации, където няма туристи и почивката може да бъде значително по-спокойна.

И тъй като Европа е превзета, повечето туристически агенции трябваше да потърсят други дестинации. Почитателите на сърфа най-вероятно ще насочат своето внимание към Хаваи, Португалия, Калифорния и дори Австралия. Никой няма да си помисли за Ангола, пише BBC.

Африканската страна се оказва единствената, която все още не е засегната от свръхтуризъм и тепърва ще се бори за вниманието на туристи от Европа.

Като голяма част от останалите страни в Африка, Ангола има нужда от силна инфраструктура, по-леки мерки за пътуване и хотелска база. Това, което другите страни нямат, са девствени плажове, малко туристи и големи вълни.

В момента има само една компания, която предлага перфектните условия за сърфисти - AngolaWaves. Неин собственик е Бизука Барос - португалско-анголски гражданин и Олед Голан - израелец, който от 15 години живее в Ангола. Техният бизнес е свързан изцяло с идеята за промотиране на Ангола като туристическа дестинация, както и привличане на сърф туристите.

Залез над Кабо Ледо, Ангола.

Снимка: iStock by GettyImages

Една част от приходите им отива по програма за развитие на устойчив туризъм, но и двамата собственици са съгласни с тези решения и вярват, че с правилните мерки, страната може да бъде предпочитана значително пред средиземноморските дестинации. През последните години, AngolaWaves има постоянни туристи, но броят им е много далече от поставената цел - да превърнат държавата в предпочитано място сред болшинството от сърфисти, които често се насочват към други по-популярни държави.

Барос посочва, че Ангола е безопасна страна, стига туристите да избягват пренаселената столица Луанда. По негово мнение, заплахата от малария е незначителна по време на сухия период - от май до септември. Това е и периодът, когато вълните са най-големи. Туристическата виза вече не е чак толкова трудна за изваждане, смятат собствениците на компанията, следователно остава само още една важна стъпка - включването на страната в списъка на туроператорите.

Съдейки по природните богатства на Ангола, последните наистина изпускат много. Местата за сърф в Ангола са изключително много, но удоволствието от спорта може да се практикува на юг от Луанда, където Кабо Ледо слага край на урбанизацията.

Столицата на Ангола също има красиви плажни ивици, но те не предлагат такива вълни.

Снимка: iStock by GettyImages

Това е плаж с дължина от 2-3 километра, намира се на около 120 километра от столицата и е успял да вземе най-добрите позитиви от природата - от геоложки до метеорологични. Това е плажът, който може да посрещне начинаещи сърфисти и експерти в спорта. Водата е чиста, пясъкът се поддържа, а най-честите гости са хора от столицата, които са успели да отделят един ден за почивка.

Тъй като Кабо Ледо се намира малко по-далече от столицата и изисква пътуване, местните туристи често се насочват другаде. Плажът не е предпочитан от летовниците, поради една много важна причина - ветровете могат да бъдат особено бурни. Те са причината за създаването на огромни и постоянни вълни. Локалното име на този плаж, дадено от местните е "Praia do Surfistas" или плажът на сърфистите.

За да добием представа за размерите, Барос и Голан споделят, че в добрите дни, дължината на вълните може да достигне до 500 метра. Местните сърфисти използват точно тази зона почти всеки ден от годината, а добрата новина е, че мястото остава имунизирано от големи групи, които предпочитат слънчевите бани. Температурите обикновено са около 30 градуса по Целзий през почти цялата година.

Много от чужденците, живеещи в Ангола, признават, че сърфът не е бил техният първи избор за спорт и забавление, но именно този плаж ги е запалил. Добрите условия и помощта на инструктор, ако е необходимо, могат да позволят създаването на едно ново и доста приятно хоби. Още по-добрата новина е, че Кабо Ледо е един от най-спокойните плажове в света.

И докато мнозина търсят правилното място за почивка, някои местни организации се опитват да помогнат на подрастващите и да ги спасят от лошото влияние на улицата. Чияна Матос работи в НПО организация, която се опитва да помага на младежта да стои далече от наркотиците и дребните кражби. Организацията се стреми да запознава децата със спорт и от 11 година се преподават уроци по сърф напълно безплатно. Чияна разказва, че плажът има някаква особена сила, защото когато дойде един човек, той автоматично се променя и забравя всичко негативно.

Сърфист се наслаждава на златния час в Кабо Ледо.

Снимка: iStock by GettyImages

Голан и Барос вече са предприели мерки за запазването на плажната ивица и с помощта на общината, въвеждат определени мерки за защита. Гостите нямат право да палят огньове, нямат и право да пускат шумна музика, замърсяването се санкционира. И тъй като местните спазват тези правила, гостите сами следват същите стъпки.

Тъй като е почти невъзможно за повечето посетители да изминат сами пътя до Кабо Ледо и да открият своето място на уединение, AngolaWaves предлага превоз до определени точки на плажа. Компанията е закупила високопроходими машини и спрямо подготовката на гостите, може да предложи конкретна точка за преследване на вълни.

Тъй като това не е единственият плаж в Ангола, същата компания предлага и разходки до други места, включително Катанас Пойнт - намира се на около 4 часа от Кабо Ледо. Серджио Торес и Сесилия Торес разполагат с лагер, където предлагат различни продукти, сърфове под наем, както и безплатни консултации за местните деца. AngolaWaves предлага и разходка до резервата Намибе, където плажуването е забранено, но е защитена територия, където се случва срещата между пустинните дюни и големите вълни.

Плажната ивица е доста далече от цивилизацията и разходките до магазина не могат да се случат толкова лесно, компанията предлага и кетъринг услуги, грижи се за менюто и включва най-различни развлечения, които не са свързани с язденето на морските вълни.

Някои от местните препоръчват и разходка до град Томуба. Тъй като пясъкът е жълто-оранжев, а слънчевите лъчи го оцветяват още по-ярко, туристите се шегуват, че най-вероятно именно тук NASA е направила снимките, които бяха изпратени от повърхността на Марс.

Снимка: iStock by GettyImages

Ако сте почитатели на сърфа и търсите най-добрите вълни, включете Ангола в списъка, но задължително обърнете внимание и на видовете ваксини и лекарства, които са необходими. Макар и маларията да не е толкова агресивна по време на сухия период, рискът остава. Въпреки добрите показатели, тази страна все още се подминава, което гарантира спокойна почивка, чиста вода и сериозна доза адреналин.

Привържениците на подобни морско спортове също не са забравени, Ангола има и достатъчно плажове за кайтове. Двамата собственици признават, че в момента нямат абсолютно никаква конкуренция, но няма да се сърдят, ако се изправят с такава. Ангола е готова за туристи, стига те да се изморят от популярните европейски дестинации.