Италия предложи един от най-модерните телескопи в света да бъде инсталиран на остров Сардиния, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Мината за олово и цинк Сос Енатос, която е на 300 метра под земята и е заобиколена от буйна растителност, е италианският кандидат за бъдещата локация на телескопа "Айнщайн".

Проектът, финансиран от Европейския съюз, е насочен към изследването на дълбокия космос чрез анализ на гравитационните вълни. Той обаче може да функционира само когато земните вибрации са минимални.

"Това ще ни позволи да видим събития, много близки до времето, когато се е случил Големият взрив - преди около 14 милиарда години", каза за Ройтерс носителят на Нобелова награда за физика за 2021 г. Джорджо Паризи.

Според Паризи и други учени мината в Сардиния е идеалното място за телескопа заради ниската сеизмична активност в района, както и заради липсата на селища в близост до мястото. Кандидатът на Италия обаче се съревновава с друго предложение - в региона Маас-Рейн, който е разделен между Холандия, Германия и Белгия.

Решението ще бъде обявено официално не по-рано от края на следващата година.

Италианските власти смятат, че проектът за 1,9 милиарда евро може да подпомогне един от най-бедните райони в страната - остров Сардиния.