Бъкингамският дворец е достатъчно известен в английската история и за първи път ще отвори врати и за посетители, пише BBC.

След близо 5 години в реновиране, източното крило е внимателно възстановено и е готово да приема гости от следващата седмица. Балконът, където често са показвани следващите наследници на империята, няма да бъде включен в обиколката.

Наклонът е доста сериозен, докато парапетите са на височина под кръста. Посещението там може да предизвика повечето служители на безопасността да изпаднат в паника.

Това не трябва да притеснява бъдещите гости, защото обиколката е достатъчно интересна и позволява една различна гледна точка, включващи стаи и експонати, наблюдавани с години от малкия екран.

Снимка: AP/БТА

Балконът е извън достъпа на туристите, но пък гледките от прозорците могат да покажат гледната точка на кралските особи, които през последните десетилетия са имали възможност да наблюдават развитието на страната си. За да се стигне до прословутия балкон, кралските особи преминават през централна стая, изящно декорирана в китайски стил.

Същата е отворена за посетители за първи път, откакто е построена преди повече от 175 години. Полюлеят на въпросната стая е във формата на изящна лилия, а що се отнася до китайско и ориенталско изкуство, кралският двор го обожава. Брайтънският павилион е разпродаден, за да се финансира изграждането на източното крило на Бъкингамския дворец. Тази жертва определено не е малка, но оправдава реставрацията на двореца.

Брайтън е крайбрежно убежище и смесица от азиатски стилове и пикантна регентска мода. Същият може да се похвали с най-различни аксесоари, включително позлатени стълбове за завеси, камина и декоративни порцеланови пагоди.

Снимка: iStock by Getty Images

Въвеждането на обиколки в тази част на двореца е само началото на по-сериозната амбиция - всички кралски резиденции да бъдат по-отворени за обществеността.

Източното крило е познато от външната страна, където гостите и местните наблюдават смяната на караул. Тази гледка често намира място върху най-различни пощенски картички. Сумата за една обиколка е 75 паунда и вече е напълно разпродадена за настоящата календарна година.

Всяка група ще бъде от 20 души и ще бъде водена от екскурзовод. Мебелите нямат табели "Не пипай!" и не са поставени ограничителни линии - целта на всичко това е, че дворецът трябва да се усеща като жива сграда, а не като музей. Това не означава, че ще пропуснете магазините със сувенири, те са достатъчно заредени.

Бъкингамският дворец вече не е отворен за други кралски особи. Императорът и императрицата на Япония са били настанени в хотел Claridge`s и най-вероятно тази практика ще продължи.

Съществува още един проект за близо 369 милиона паунда за обновяване на кралския комплекс - това включва позлатени повърхности, основен водопровод, електрическа инсталации и други остарели сгради.

Само за ремонтирането на източното крило е било необходимо премахването и консервирането на 3500 отделни предмета, включително исторически мебели и произведения на изкуството.

След пускането на сериала "Crown", много от посетителите ще могат да открият някои любими места и сцени от филма. В обиколката е включена и Жълтата стая за рисуване, използвана за аудиенции и като декор на коледното предаване още от времето на кралица Елизабет II.

Обиколката позволява на гостите да видят зад кулисите на двореца и точно това ще привлече вниманието на повечето хора. Онези, които искат да помахат през дългите балконски прозорци, могат да го направят.