Председателят на турската федерация на хотелиерите Фарук Денгиз посочва, че в сравнение с миналата година са пристигнали 4 на сто повече чуждестранни туристи по въздушен път. Седмично на летището в Бодрум пристигат по 45 самолета от чужбина.

Около 30 хиляди, тоест двойно повече на годишна база, са пристигналите с круизни или пътнически кораби. Очаква се до края на сезона броят им да се увеличи в пъти, заяви Денгиз.

По думите му хотелите с 5 звезди са запълнени на 70 процента, а при тези с 4 звезди капацитетът е зает над 50 на сто.

Около 30 на сто от чуждестранните туристи са от Европа, като британските туристи държат първенството. Следвани са от посетителите от Полша и Русия. България заема четвъртото място по броя на туристите, които са почивали в Бодрум през първото полугодие.

"Курортният сезон на егейското крайбрежие е дълъг и ще продължи до края на октомври. За да привлечем още повече туристи, ще опитаме да намалим цените. Не е важно каква е ангажираността на хотелите. Важно е колко валута постъпва. Министерството на туризма постави за цел 800 долара на турист. Полагаме усилия да постигнем тази цел", допълни Фарук Денгиз.

Бодрум е наричан "курортният рай на Турция". По дългото крайбрежие има десетки заливи, живописни морски селища, които предлагат идеални условия за летуване, пише БТА.