Туристите в Рио де Жанейро не пропускат да посетят най-колоритната улица в града - "Селарон". Тя носи името на създателя си - чилийският художник Хорхе Селарон, който я декорирал в почит към бразилския народ.

Идеята му хрумва през 1990 г., когато решава да обнови порутените стълби пред дома му.

Селарон покрил мястото с плочки в три цвята – синьо, зелено и жълто. Това било препратка към цветовете от знамето на Бразилия, а нестандартното решение първоначално му донесло подигравки от неговите съседи.

С течение на времето този малък страничен проект на Хорхе се превърнал в мания. Той купувал материали от строителни обекти. Поради липсата на средства понякога му се налагало да продава картините си.

В крайна сметка Селарон успява да покрие 250-те стъпала, дълги 125 метра, с над 200 цветни плочки.

Вижте снимки >>

Произведението му обаче не било изцяло завършено. Хорхе продължил работата си, като постоянно добавял нови плочки. Популярността на цветните стълби се увеличавала и посетители от цял свят започнали да даряват плочки.

Днес на стълбите на Селарон има плочки от над 60 страни. България е сред тях. Около 300 плочки са ръчно изрисувани от Хорхе и изобразяват най-известния портрет на художника – бременна африканска жена. От 1977 г. насам са продадени повече от 25 000 копия на тази картина.

Посещението на тази улица е задължителна част от обиколката на туристите в Рио. Много реклами и музикални клипове са снимани на улица "Селарон". Сред тях са песента на Snoop Dogg и Фарел Уилямс - "Beautiful", както и "Walk on" на групата U2. През 2013 г. Хорхе Селарон е намерен мъртъв върху стълбите, на които отдава 20 години от своя живот. Приживе самият той споделя: "Тази луда и уникална мечта ще приключи едва в деня на моята смърт".