Най-голям интерес към посрещането на Нова година в хотелите в Белград са показали туристите от България, съобщи на сайта си телевизия Ен1, като цитира директора на Бизнес асоциацията на хотелиерската и ресторантьорската индустрия на Сърбия (HORES) Георги Генов.

По думите му все още няма информация дали градските власти ще организират програма на открито, за да се привлекат повече туристи от региона и от вътрешността на Сърбия.

"Хотелиерите очакват да видят какво биха могли да предложат на гостите си, дали ще има увеселение на улицата, вече не сме в комунистическо време, когато гостите са се задоволявали с програмата на хотела", каза Генов.

Той добави, че би било нормално решението за организиране на улични празненства да се обяви през октомври, така че работещите в сферата на туризма да разполагат с най-важната "примамка" за привличане на гости, съобщава БТА.

В момента резервациите в хотелите в Белград за Нова година са на български туристи основно, но това е само 20 процента от капацитета на всички белградски хотели.

По думите на управителя на хотел "Мажестик" Драган Живкович българите в хотела, както и предишната година, са резервирали нощувки още преди няколко месеца и капацитетът на хотела за двата почивни дни вече е запълнен.

Той добави, че цените на новогодишния пакет са с минимални промени спрямо предишните години - с един до два процента.

Управителят на белградския хотел "Хилтън" Александър Василиевич каза, че 85 процента от капацитета на хотела е разпродаден и че най-многобройни са българските гости.

Разпродадохме почти целия капацитет за новогодишните празници, а българите са най-много, каза директорът на хотел "Радисън" Роберт Стойко.

Той смята, че големият брой български туристи се дължи на обявения концерт на Лепа Брена за новогодишните празници.

"Те обичат Лепа Брена и вярвам, че това е главният мотив за масовото им пристигане в Сърбия", каза Роберт Стойко.