Туристическият капацитет в сръбските зимни и СПА курорти е почти изцяло запълнен за новогодишните празници, като най-много чуждестранни гости се очакват от България, каза пред агенция Танюг директорката на Туристическата организация на Сърбия Мария Лабович, пише БТА.

"По наша информация заетостта на капацитетите е на изключително високо ниво. В планинските центрове около 90 процента от местата са резервирани, като това се отнася за Копаоник, Златибор, Дивчибаре, Тара, Стара планина. Когато говорим за СПА центрове - Сокобаня, Върнячка баня, Луковска баня - местата са почти разпродадени, а Пролом, Баня Ковиляча, Върдник също са много търсени", уточни Лабович.

Тя добави, че има голям интерес към посрещането на Нова година в градовете на Сърбия, особено там, където се организират различни събития на открито или които са близо до границите на страната.

"Що се отнася до чуждестранните туристи, според информацията, с която разполагаме, очакваме най-много гости от региона. Имам предвид предимно туристи от България, след това Румъния, Северна Македония и традиционно от Република Сръбска (съставна част на Босна и Херцеговина - бел.ред.) и Черна гора", каза Лабович.

По думите й декември традиционно е месецът, в който посещенията на чуждестранни туристи в Сърбия е много силно изразено. Тогава се регистрират и повече нощувки на гости от чужбина, отколкото на местните туристи.

През четирите зимни месеца, от декември до март, Сърбия отчита средно три и половина милиона нощувки на местни и чуждестранни туристи, а всеки месец се регистрират средно близо 300 000 туристи.

"Тази година беше рекордна за сръбския туризъм, защото през първите 10 месеца имахме над 10,8 милиона нощувки и очакваме да достигнем почти 13 милиона нощувки до края на годината", каза тя.

Лабович отбеляза, че очаква по-добър зимен сезон от миналогодишния, който е бил проблемен поради недостатъчната снежна покривка, докато този сезон е започнал по-добре, защото в планините вече има сняг, а на много писти има и изкуствен сняг.