Българско хоро ще се извие на централния площад в германския град Бремен навръх Гергьовден. Инициативата се провежда за пети път в рамките на Седмицата на Европа след тригодишно прекъсване заради пандемията, съобщава Немско-българското сдружение "Дунав", организатори на събитието, цитирани от БТА.

"Българското хоро се завръща с юбилейно издание. За пети път ще представим българската култура с хоро под открито небе, с което даваме пример за сплотеност и солидарност", споделиха от сдружението. В хорото ще се включат и гости от фолклорните танцови състави "Ритмика" от Хамбург, "Хоро" от Бремерхафен и "Ръченица" от Папенбург.

Събитието ще се състои на 6 май от 13:30 часа местно време на централния площад (Marktplatz) в Бремен.

Немско-българското сдружение "Дунав" е учредено през есента на 2015 г. Под шапката му се създава първото българско училище в град Бремен - Българско неделно училище "Родна реч". То работи изцяло по програмата на Министерство на образованието и науката за обучение на деца извън границите на България. През септември 2016 година се създава и група за български народни танци "Бременските танцьори".

Инициативите на сдружението целят да поддържат и разпространяват на българските култура и език, както и да насърчават интеграцията в немското обществo. Българското неделно училище "Родна реч" е образователен проект на Немско-българското дружество "Дунав".