Един от легендарните нощни клубове в Берлин затваря врати след 22 години работа, пише изданието Timeout. Германската столица е известна на всички със своя нощен живот. Една класация го позиционира като най-добрия град с особена клубна култура. След пандемията, повечето клубове започнаха да се предават пред икономическите последствия.

Сред засегнатите е и клуб Уотъргейт, който дълго време се славеше като една впечатляваща институция. Въпросният отваря врати за първи път през далечната 2002 г. и възнамерява да затвори завинаги с едно последно парти, което ще се случи на 31 декември. Мениджмънтът на клуба е заявил, че това е трудно решение и въпреки всички опити да запази статута си, ударите на инфлацията и финансовите проблеми, включително и по-сериозните сметки за електричество, категорично водят до едно последно парти.

Другият проблем е, че младите клиенти отдавна са насочили вниманието си в друга посока. Сега техните идеи са насочени повече към фестивалите, а след като дори полетите станаха по-скъпи, гостите от чужбина не могат да компенсират трупащите се загуби. Уотъргейт не е просто един обикновен стар клуб. Той е известен с избора на музика и привличането на популярни диджеи.

Във времето се нарежда в класацията на някои от най-добрите изпълнители и точно тези качества го държат толкова време на повърхността. Един от създателите заявява, че първите 6-7 месеца след връщането на обичайния начин на живот, дава положителен резултат за клуба, но пандемията значително променя начина, по който повечето хора се забавляват. И точно това кара повечето клубове да затварят врати. Партитата на открито официално показаха, че индустрията се променя.

Почти 1 милиард евро е инвестиран в нощния живот на Берлин, но предпочитанията на хората вече са значително по-различни. Уотъргейт не е единственият клуб, който ще затвори. Уилде Ренате обяви своето затваряне, което ще се случи някъде през 2025 г. Берлин продължава да е най-добрия европейски град, когато става въпрос за нощен живот. На световната карта се нарежда на 3-то място, но още никой не може да бъде категоричен дали ще задържи тази титла в бъдеще.