Когато в миналот жетварите отивали на нивата, те вземали със себе си от къщи като разхладителна напитка конска попара , разказа Добрева. Тя се приготвяла от хляб, оцет, захар и вода. Самодейките от читалището участваха днес в кулинарния празник “Пъстра трапеза“ в туристическия комплекс Етъра край Габрово и с жетварски таратор, в който няма кисело мляко, а се приготвя от накълцана краставица, чесън, оцет, вода и копър.
Кметът на габровското село Драгановци Новак Георгиев бе предоставил за кулинарната трапеза днес близо 30-годишна гроздова ракия, приготвена от асмата в неговия двор. Георгиев я сварил, като било честването на 1300-годишнината на българската държава и разказа, че вкъщи има още около 120 литра, които съхранява на хладно, в дамаджани.