С най-ниското ниво на паунда спрямо щатския долар от 1985 г. насам, с нарастващите сметки за електроенергия и с наближаващата зима, почивката в чужбина вече се е превърнала в разход, който мнозина не могат да си позволят.

Полетите в Обединеното кралство вече са с 42 % по-скъпи, отколкото преди пандемията. Изследване на разходите за полети, проведено от Which?, установи "огромно увеличение на цените" в цялата страна.

Компанията сравнява цените на полетите от шест популярни дестинации - Аликанте, Анталия, Дубай, Дъблин, Малага и Тенерифе - от най-натоварените летища в Англия, включително Хийтроу, Гетуик, Лутън, Станстед, Манчестър и Бирмингам.

Най-голямо е увеличението на цените на полетите от лондонското летище Хийтроу, съобщава Euronews.

Полет от Хийтроу до испанския остров Тенерифе струва на пътниците, резервирали шест седмици предварително, средно 290 евро повече в двете посоки, отколкото през 2019 г. Това означава, че четиричленно семейство, което отива на почивка в Тенерифе, ще трябва да отдели допълнително 2325 евро само за полети. Цените на полетите от Хийтроу до Малага са се увеличили с около 214 евро за три години - от 99 евро през 2019 г. до 312 евро през 2022 г. - 216% увеличение на цените.

Полетите от Хийтроу до Дъблин са поскъпнали със 181% в сравнение с времето преди пандемията - от 93 евро през 2019 г. до 261 евро през тази година. От Гетуик скокът е още по-екстремен, като сега разходите са средно 177 евро значително повече от 46,50 евро през 2019 г.

Изключения правят лондонските летища Лутън и Станстед: полетите до Дъблин са изгодни за 20 евро в двете посоки.

Защо полетите са толкова скъпи сега?

Обикновено полетите са по-скъпи по време на ваканциите, а двете години на глад за пътувания, свързани с пандемията, доведоха до неочаквано високи нива на търсене. Но не само повишеното търсене води до повишаване на цените.

По време на пандемията авиокомпаниите спряха част от самолетите си и освободиха персонал, който сега се опитват да заместят. Компаниите се борят с намаления капацитет, но те са изправени и пред повишени цени на горивата, тъй като енергийната криза, подхранвана от войната, се разраства.

След като това лято на няколко летища в Европа настъпи хаос, а недостигът на персонал доведе до закъснения и отмяна на полети, някои летища въведоха дневни ограничения на капацитета за пътници и полети.

Сред тях и Хийтроу, където ограничиха броя на пътниците до 100 000 дневно до края на полугодието на 29 октомври. През 2018 г. летището регистрира дневен брой пътници от почти 220 000.

Може ли да се спести?

Резервирането на полети много по-рано е един от най-добрите начини да се сдобиете с по-евтини полети. Which? установява, че онези, които са направили резервация шест месеца преди датата на отпътуване, са платили по-малко на всички шест британски летища, отколкото пътниците, които са направили резервация само шест седмици по-рано. Само полетите от Станстед до Испания и от Бирмингам до Анталия са били по-евтини, когато са резервирани шест седмици предварително.

Но тъй като времето не може да бъде върнато назад, този съвет е добър само за отбелязване в календара за следващата година, допълват от Euronews.