За първи път Летният Никулден ще бъде отбелязан със специална празнична програма на централния площад "Тройката" в Бургас на 9 май. Целта на събитието е да постави своеобразен старт на летния туристически сезон, обявиха от пресцентъра на общинската администрация.

На тази дата православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Николай.

Подобно на традиционния зимен Никулден, който е на 6 декември, когато е официалният празник на град Бургас, за летния общинската администрация отново подготвя традиционния рибен курбан. Гражданите и гостите на града ще могат да опитат от него в специално предназначен пункт за целта на площада.

В тази връзка от Община Бургас отправят покана към местни представители на бизнеса, които да вземат активно участие в кулинарния облик на празника и да предложат свое рибно меню в обособена за това зона. Заявките за участие могат да се подадат до 8 април в Център за административно обслужване "Приморие".