Част от кръст енколпион е сред най-интересните находки при разкопките през тази година в крепостта "Кастрици", която е разположена на територията на резиденция "Евксиноград" край Варна. Според директора на Регионалния исторически музей в крайморския град Игор Лазаренко, кръстът е много красив, но за съжаление още не е почистен и реставриран.

Снимка: БТА

Археолозите са проучвали средновековните структури, сред които има стандартни сгради, септични ями и не особено атрактивни погребения. Попаднахме може би на третия некропол на "Кастрици", но в конкретния случай впечатление ни направи, че става дума за препогребани хора, тъй като скелетите, които намерихме, не са в анатомичен порядък, разказа специалистът. По думите му най-вероятно някъде в района, в който работят, се намира може би трета църква, като археолозите се надяват това да бъде основният храм на крепостта от Средновековието - 14-и - 15-и век.

Освен в "Кастрици" са приключили проучванията и в раннохристиянския център "Джанавара", каза още Лазаренко, но уточни че археологическият сезон все още продължава, тъй като е имало забавяне при предоставянето на държавното финансиране. 

В момента продължава работата на крепостта "Петрич кале" и на Варненския халколитен некропол. Предстои да започнат проучванията и на обекта в местността "Корията" край Суворово.

На некропола работа започна в началото на месеца и резултатите все още не са окончателни, каза още Лазаренко. Той изрази надежда до началото на конференцията за 50-годишнината от откриването на некропола, която ще бъде в началото на следващия месец, да има по-атрактивни находки от проучванията. В момента се проучват два гроба, така че все още работим в непроучената част на некропола и там все още има гробове, обобщава директорът на музея пред БТА.