Първият старт по гигантски слалом за купа "Савич" ще се проведе навръх Баба Марта на писта Ръждавица в подножието на Мальовица.

На 1 март над 200 деца - състезатели до 12-годишна възраст, ще вземат участие в състезанието, което клуб "Савич" организира с помощта на треньори, приятели и доброволци. Близо 20 са ски клубовете от цялата страна, които ще имат свои представители.

Амбицията на организаторите е пилотното състезание да се превърне в традиционен зимен празник, който да намери място в годишния календар на Българската федерация по ски.

Ще бъдат раздадени награди от 1-во до 6-о място в трите възрастови категории - до 8, 10 и 12 години.

От клуба споделят, че след успехите на българските алпийци на Зимните олимпийски игри в Пекин и историческото 9-о място на Алберт Попов в алпийския слалом за мъже, който постигна и най-добро класиране за България, все повече деца и подрастващи искат да тренират зимни дисциплини и един ден да се наредят сред медалистите, прославили страната ни.

"На световни състезания нашите малки състезатели също се представят на добро ниво, като дори влизат челната 15-ица", коментира Александър Савов, създател на ски клуба.