Другото, което я прави уникална, са колониите от 6 вида прилепи, от общо 30 вида в Европа, популациите на които през зимния период достигат общо около три-четири хиляди, пише bgzones.com.

Пещера Орлова чука се намира на около 40 км от Русе, в близост до село Пепелина. Тя е открита през 1941 година случайно – от козарчета, които са търсили изгубено животно.

Първоначално е разкрит само един от входовете и хората са си осветявали вътре пътя с факли.

Днес пещерата е осветена причудливо с разноцветни светлини, които дават усещането за разходка в един направо нереален свят.

Официалната дължина на подземните галерии е 13 км, с постоянна температура 14 градуса и 90 процента влажност.
Тук са открити останки от праисторически хора и пещерни мечки.

Освен с големите си размери и бели заоблени сводове, пещерата впечатлява и с няколкото големи прави галерии. Една от тях е известна като Големият булевард.

Туристите посещават само най-широките и осветени части на пещерата. Това е маршрут с дължина около 800–900 метра и се изминава за около 40 минути. При по-голям интерес маршрутът може да се удължи и да се видят други интересни творения на подземното царство.

Веднага след входа на пещерата се намира най-интересното място. Това е т.нар. концертна зала, в която е изпълнява симфонична музика. Оттам тя носи и името си.

Освен това в нея има много красиви сталактити, сталагмити, калцитни образувания, които са добре осветени и оставят у посетителите невероятно усещане.

Другите интересни обекти за посещение в района са част от историческата зона на „Русенски Лом”. Това са Ивановските скални църкви – един от обектите на ЮНЕСКО в България, действащият Басарбовски скален манастир, както и средновековният гард Червен – днес изнесена експозиция на Регионалния исторически музей в Русе.

В Природен парк „Русенски Лом” има още много добри условия за пешеходен и вело туризъм. За туристите, търсещи екстремни преживявания, паркът предлага спускания с кану, преходи на коне и велосипеди, стрелба с лък и скално катерене. А екопътеките за излети и с места за пикници съвсем не са една и две.