След безпрецедентно гласуване гръцкият парламент прие историческо решение. Гърция стана първата християнска страна с преобладаващо православно население, която узакони еднополовите бракове, и първата страна в Югоизточна Европа, в която има равенство между половете.

Според министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис новият закон, който също така позволява на еднополовите двойки да осиновяват деца, "смело ще премахне едно сериозно неравенство". Сега Гърция се присъединява към 35 други държави по света, които разрешават еднополовите бракове. Тя се нарежда на 11-о място в индекса на дъгата на ILGA-Europe, който измерва равенството на ЛГБТК+ в страните - с четири места по-високо от Обединеното кралство, което е на 15-о място, но доста под Малта, която е на първо място.

Но въпреки изоставането от други държави, които са приели брачното равенство години по-рано, еднополовите отношения са били обичайна и документирана част от културната тъкан на Гърция от самото начало, пише в свой репортаж Би Би Си.

Снимка: iStock by Getty Images

Още през VIII в. пр.н.е. древният законодател Филолай от Коринт, който сам имал любовница, създава закони в подкрепа на еднополовите мъжки съюзи. През VII в. пр.н.е. в Древна Гърция съществуват поне пет различни разновидности на еднополовите връзки. Свещеният отряд на Тебес е елитна военна единица, съставена от 300 мъже любовници през IV в. пр.н.е., които смело прекратяват спартанското господство. И хилядолетия след като писатели и философи като Платон са били заети да размишляват върху еднополовата любов, много съдове и статуи, изложени в музеи и обекти, илюстрират аспектите на хомосексуалността в Древна Гърция.

През 1951 г. Гърция става една от първите европейски държави, които декриминализират еднополовите връзки (Обединеното кралство изчаква до 1967 г.; въпреки че и в двете страни лесбийките не се споменават, нито се признават). През 2015 г. Гърция легализира еднополовите граждански съюзи, а през 2021 г. Николас Ятроманолакис стана първият открито хомосексуален човек в страната, който заема поста на министър в правителството.

"През последното десетилетие Гърция постигна известен напредък в областта на правата на ЛГБТ+ хората", казва Константинос Менелау, основател на базирания в Атина художествен колектив The Queer Archive. "Налице са значителни подобрения в правната защита, обществените нагласи и видимостта. Въпреки това ние все още страдаме от дискриминация, насилие и стигма. Има какво да се желае."

Пионерската организация на Менелау има за цел да укрепи и подкрепи ЛГБТК+ изкуството и културата в цяла Гърция. "Нашата цел е да се борим със стереотипите, да документираме куиър историята и да развиваме приобщаващи зони за изразяване, визуални изкуства, пърформанси, филми. Даваме трибуна на маргинализираните гласове, борим се със заличаването и дискриминацията и насърчаваме идеята за балансирано и равноправно общество."

Наред с Queer Archive, където редовно се организират изложби и различни конференции, Атина разполага с много процъфтяващи места за ЛГБТК+ туристи, някои от които се намират в бившия индустриален квартал Гази. Менелау препоръчва Koukles за "най-добрите драг шоута и атмосфера", куиър денс клуба Smut, The Big Bar и Ohh Boy за кафе и сладкиши. "Куиър общността в Атина ежедневно се сблъсква с бруталната хетеронормативност", добавя Менелау. "Но ние знаем как да се забавляваме!"

Живеещата на остров Лесбос писателка и инструкторка по йога Клеър Хенд също е почитателка на атинската ЛГБТК+ сцена. Тя препоръчва поп-клуба Noiz, собственост на лесбийки, и "Beaver Co-op, основан от осем жени, мирно кафене с партита, четения, поезия и срещи на активисти".

За Ханд активизмът е важен за ЛГБТК+ общността в Атина. "Гърция е консервативна страна, усещат се "юздите" и въжетата на семейството и семейните ценности, които обвързват хората с хомосексуална ориентация. Тук не става въпрос само за това да се ожениш и да имаш деца: за да си куиър в столицата, наистина трябва да си активист".

Според Ханд вторият град в страната, Солун, също има оживена, макар и по-малка, куиър сцена, която си струва да бъде посетена. Тя препоръчва дългогодишния гей клуб "Енола", който работи от 2008 г., а градът е домакин и на своя Международен ЛГБТК+ филмов фестивал.

Голямата новина през 2024 г. обаче е, че Солун ще привлече вниманието на световната общественост, тъй като ще бъде домакин на Europride (21-29 юни). Основен акцент ще бъде Citizen Queer на Международния фестивал за документално кино в Солун, който ще покаже 25 документални филма на ЛГБТК+ през седмицата.

Снимка: iStock by Getty Images

Но любимата куиър сцена на Ханд в Гърция е на суровия остров, на който се е появила думата "лесбийка"- Лесбос. "Когато за първи път кацнах на този малък остров, усещането беше изключително", казва тя. "По-специално Ересос, градът, в който е родена Сафо архаичната гръцка поетеса, вдъхновила думата "сапфик", поради което вече половин век е Мека за куиър жените. Това е епицентърът на куиър, или сапфическия, живот. Осъзнаваш, че в Ересос има повече лесбийски барове и кафенета, отколкото където и да било по света - дори в Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон."

Снимка: iStock by Getty Images

Голямо ежегодно събитие на острова е фестивалът Queer Ranch (28 май - 1 юни 2024 г.), ръководен от местни активисти, които притежават бара-ресторант Ohana Saloon. Друг задължителен форум е Международният фестивал на жените в Ересос, който се провежда всеки септември. "Повече от 20 години той е важно място за срещи на възрастните куиър хора, които посещават острова от 70-те години на миналия век".

Но ако има място, получило благословията на света, още преди две десетилетия, да бъде убежището на хомосексуалните, това е Миконос. Лично Джаки Онасис го покровителства и така му придава определен блясък.

През 80-те години на миналия век градът се превръща във все по-гей дестинация, а един от най-известните барове е кръстен на нея. В него се провежда и голям годишен гей фестивал - Xlsior (22-28 август), на който присъстват около 30 000 души.

А сега, през 2024 г., различните ще могат да открият половинката си на многото гей плажове на Миконос. Както казва Менелау: "Законопроектът за еднополовите бракове отчасти постигна това, което трябваше да е даденост: правното признаване и равенството на ЛГБТ+ хората. Надяваме се, че той ще се противопостави на стигмата и ще насърчи приобщаването."