В Сараево беше представен проектът "Виа Динарика" (Via Dinarica), в рамките на който ще бъде продължена зелената пътека, която се финансира от Европейския съюз като част от програмата IPA за трансгранично сътрудничество между Сърбия и Босна и Херцеговина, предаде босненската агенция ФЕНА, цитирана от БТА. 

Ръководителят на проекта "Виа Динарика" в Агенцията за регионално развитие в Златибор Мирослав Иванович каза пред агенция ФЕНА, че за 24 месеца ще бъдат изпълнени всички дейности по създаването на нова пътека в Източна Босна и Херцеговина и Западна Сърбия.

"Този проект отвежда "Виа Динарика" до Сърбия, която досега не беше включена. В рамките на проекта ще трябва да се определи къде точно ще минава пътят от Сараево до границата със Сърбия и през Западна Сърбия до граница с Черна гора, ще бъде извършено маркиране на пътеката и ще бъдат поставени на табели", обясни Иванович.

Целта на проекта, добави той, е да се свържат в мрежа планинарските дружества и другите участници на туристическия пазар, за да се ангажират да работят съвместно по поддръжката, популяризирането и продължаването на пътеката.

Цялата информация за маршрута, услугите и културно-историческите забележителности ще бъде достъпна на уебсайта на "Виа Динарика", както и на световно известната платформа за дейности сред природата - Outdoor.

Помощник-директорът на Туристическата организация на Сърбия Весна Златич каза пред ФЕНА, че проектът представлява значително обогатяване на туристическото предложение на Сърбия, поради което намерението е да се постигне по-голяма видимост на този проект, в рамките на който ще бъдат картографирани труднодостъпните природни зони.

Ръководителят на проекта за Босна и Херцеговина Зехрудин Исакович уточни, че проектът включва разширяване на зелената пътека "Виа Динарика" с около 500 километра нови пътеки и поддръжка на съществуващите пътеки, както и подобряване на инфраструктурата и свързаността на всички заинтересовани страни - от тези, които имат места за настаняване, до планинарски дружества.

Зелената пътека преминава ​​през някои от ниските части на Динаридите и разполага със стотици километри добре запазени велоалеи, богата флора и фауна.

"Виа Динарика" се простира от Албания до Словения и обхваща най-голямата карстова зона на планетата.