Индонезия е страна, разположена на няколко хиляди острова в Югоизточна Азия. 

Красивата природа, топъл климат и огромното биологично разнообразие, са направили Индонезия обичана туристическа дестинация за посетители от целия свят.

Девствените екваториални джунгли контрастират с ултра модерните многомилионни градове с високи небостъргачи и модерни архитектурни съоражения.

  Индонезия е разположена на територията на повече от 18 000 острова в Югоизточна Азия. Това е най-островната страна в света.

Някои от по-големите или известни острови на Индонезия са Борнео, Суматра, Ява, Сулавеси, Бали, Комодо, но има хиляди други, които са по-малко популярни, независимо от площта си.

Климат.

По-голямата част от страната попада в екваториалния климатичен пояс.  Тук температурите се движат в доста по-тесни граници, в сравнение със субекватора – най-често варират между 28 и 30°C.

Същото се отнася и за валежите. Те са много по-равномерно разпределени през годината в сравнение със столицата. Варират от около 150 до около 250 – 300мм и са ежедневни.
Започват внезапно и без предупреждение. Влажността е много висока и това прави иначе приятните температури да се усещат сякаш е много по-топло.


Индонезия има красиви плажове и разчленена брегова линия. Релефът на страната е много разнообразен – варира от влажни крайбрежни низини до високи планински вериги.

Най-висок връх в страната е Пунчак Джая. Намира се на остров Нова Гвинея в източна Индонезия. Издига се на височина от 4884 метра. Върхът е много студен и е покрит със сняг през цялата година.

Индонезия обаче поразява не само с красотата на горите и планините си. Тук ще откриете най-богатото разнообразие на корали в света. Интензивното слънчево греене и стабилните температури през годината изключително благоприятстват развитието на коралите.

 Индонезия има население от около 246 000 000 души. Това е четвъртата най-населена страна в света след Китай, Индия и САЩ! Столицата Джакарта има население от близо 10 милиона души, което я прави един от най-големите градове в света.

Официалната религия на Индонезия е ислям, което я прави най-голямата мюсюлманска страна на планетата. Освен ислямът, тук са разпространени и други религии, като например малък процент християни, будисти, индуси и др.Освен в религиозно отношение,

Индонезия е изключително разнообразна и по отношение на своя етнически състав. Тук живеят стоти различни етнически групи, говорещи на стотици различни езици.
Най-разпространени езици са бахаса индонезия, който е официален, английски и холандски. Холандският език е останал като наследство от Нидерландия, под чиято власт са били тези земи много дълги години.