Европейската комисия обяви днес набирането на 35 500 желаещи 18-годишни младежи, които догодина да пътуват в ЕС безплатно, за да го опознаят, по инициативата DiscoverEU, предаде БТА.

Кандидатите трябва да бъдат родени между 1 януари и 31 декември 2006 г. и първо да отговорят на въпроси за ЕС на Европейския младежки портал. Поканата е отворена до 16 октомври в 13.00 ч. българско време и е към млади хора от държави от ЕС и страни от програмата "Еразъм+", включително Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция, се отбелязва в съобщението на комисията.

Избраните по този начин ще имат възможност да пътуват в цяла Европа до 30 дни, между 1 март 2025 г. и 31 май 2026 г., като могат да подготвят собствени маршрути, или да се включат в общи програми, насочени към физическото и психическото здраве, или към архитектурата, музиката, изобразителното изкуство, театъра, модата и дизайна, или да посетят градове, сремящи се да бъдат по-достъпни за хората с увреждания.

ЕК започна да предлага безплатни пътувания на навършващите пълнолетие от 2018 г. и оттогава над 1,3 милиона младежи са кандидатствали за 319 000 свободни места. Това е невероятна възможност за младите хора да разширят хоризонтите си, да почерпят от богатото многообразие на Европа и да изградят трансгранични връзки, отбелязва по този повод еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщението.