С наближаването на летните почивки е важно да помним, че не всички, които срещаме по време на пътуването си, са добронамерени. Ново проучване на британската компания за туристически застраховки QuoteZone показва, че много от популярните европейски дестинации са горещи точки за джебчии.

Изследователите проучиха дела на споменаванията на джебчийството в мненията на посетителите за петте най-големи туристически атракции във всяка европейска държава.

На първо място е Италия с най-висок дял от всички страни на континента, следвана от Франция и Испания.

Ето къде трябва да сте особено бдителни и как да се предпазите

Горещите точки за джебчийски набези в Италия са пръснати из цялата страна. Макар че много градове в Италия целогодишно привличат тълпи от посетители, бе установено, че Рим е "раят" за джебчиите. QuoteZone изчислява, че на всеки милион посетители на най-посещаваните туристически обекти в Италия се падат 478 случая на джебчийство.

Снимка: iStock by Getty Images

Емблематичният фонтан Треви в столицата е на първо място в тази класация за конкретната страна. Архитектурният шедьовър от XVIII в. се посещава средно от 1 000 души на час.

Всяка година туристите хвърлят във водите му около 1 000 000 евро - но е важно посетителите да следят внимателно тълпата, докато хвърлят монети.

Но Колизеумът и Пантеонът също са предпочитани от джебчии. Извън Вечния град, Пиаца дел Дуомо в Милано и Галерия Уфици във Флоренция също бяха посочени като места с най-голям брой откраднати лични вещи в онлайн туристическите отзиви в Италия.

Най-рисковите места за джебчийски кражби във Франция се намират в нейната столица. Франция е изключително популярна дестинация за туристи от цял свят, а Париж е един от най-посещаваните градове в света.

За съжаление, проучването установи, че градът е на второ място по брой на джебчийски кражби в цяла Европа - 251 случая на милион посетители.

И петте най-популярни забележителности са в Париж, а световноизвестната Айфелова кула може би не е изненадващо, че е най-рискова за туристите.

Снимка: iStock by Getty Images

Други места във френската столица, където трябва да бъдете особено бдителни, са Триумфалната арка, катедралата "Нотр Дам дьо Пари", музеите "Орсе" и "Лувър".

Това лято, когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г., той ще стане по-натоварен от всякога. Ако посещавате Париж, бъдете особено внимателни с чантите и личните си вещи. 

Испания и Германия са еднакво рискови по отношение на джебчийството

Въпреки че привличат различни видове туристи, и в Испания, и в Германия са установени по 111 случая на кражби на милион посетители.

Барселона е известна с джебчийството, така че не е изненада, че Лас Рамблас е на първо място в списъка.

Една от най-оживените пешеходни улици в Европа, Лас Рамблас, е печално известна с кражбите си, много от които се случват, докато посетителите наблюдават някой от многобройните улични артисти.

Бъдете бдителни около "Саграда Фамилия", а извън града около Пласа Майор и Националният музей Прадо в Мадрид, както и уникалният дворец Алхамбра в Гранада.

В Германия най-лошото място за джебчийски кражби е Бранденбургската врата в Берлин. Монументът от 18-ти век е известен като един от най-емблематичните паметници в града, но в столицата се намират четири от местата с най-много джебчийски кражби.

Сградата на Райхстага, галерията Ийст Сайд и Мемориалът на Холокоста в Берлин също са потенциално опасни за кражби, особено в натоварено време.

Извън столицата, Мариенплац в Мюнхен е мястото, на което трябва да се уверите, че държите под око вещите си.

В Амстердам се намират всички най-лоши места за джебчийски кражби в Нидерландия

Известният квартал на червените фенери в Амстердам е една от най-популярните дестинации за туристите в цяла Нидерландия. Това е и мястото, където е най-вероятно туристите да станат жертва на джебчийство в страната.

Разположението му в центъра на града вероятно играе роля за това и скоро ще се промени, тъй като властите в Амстердам обмислят преместването на района извън оживения център.

При 100 случая на кражби на един милион посетители други популярни забележителности в Нидерландия, които трябва да бъдат нащрек, се намират в столицата.

Къщата на Ане Франк, Вонделпарк, Райксмузеумът и Музеят на Ван Гог са изключително популярни и са съпроводени с опасност от джебчии.

Снимка: iStock by Getty Images

Грег Уилсън, основател и главен изпълнителен директор на Quotezone, казва, че макар да е жалко, че толкова много атракции в Европа представляват риск, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите притесненията си.

"Важно е винаги да останете бдителни, да оставяте ценните вещи, като скъпи бижута, в сейф в хотела и винаги да пътувате със сигурна чанта, за да защитите телефони и портфейли, или дори с колан за пари", съветва той.

"Никога не оставяйте личните си вещи без надзор, тъй като застрахователните компании изискват от пътуващите да полагат "разумни грижи" и могат да отхвърлят застрахователни претенции за кражба, ако вещите са били небрежно съхранявани ", добавя Уилсън. "Важно е също така да не забравяте да получите полицейски доклад за загубата или кражбата на даден предмет, ако сте станали жертва на  джебчии, тъй като това ще подкрепи застрахователния иск."