След като стана ясно, че французите ще прекарат коледните празници, без да могат да стигнат до любимите си ски курорти, френският премиер и представители на ски центровете в страната са се договорили да отворят пистите на 7 януари, ако обстановката с коронавируса позволява, съобщава France24.

Франция започна разхлабване на мерките, но френският президент Еманюел Макрон нареди зимните курорти да останат затворени поне до края на годината, за да се предотврати нова вълна от заразени с Covid-19. Представители на зимните курорти подадоха иск за обжалване на решението във Върховния административен съд на Франция, но той беше отхвърлен.

През миналия сезон някои от ски курортите в страната се превърнаха в огнища на разпространение на вируса, заради което френските власти не бързат с отварянето им през новия ски сезон. Във Франция има над 250 ски центъра.

Френските власти вече обявиха, че ще правят проверки на границата, за да спират французите, които отиват да карат ски в чужбина. Докато Франция, Италия и Германия взеха решение да не отварят ски курортите до края на 2020 г., Швейцария, която не е член на Европейския съюз, остави отворени ски зоните си за местни туристи.