Пандемията вече не е на преден план при планирането на пътуванията. Това лято много по-сериозен проблем са някои от неочакваните последици от нея - хаосът по летищата на Европа, заради който десетки хиляди изпуснаха полетите си от месец май насам, както и все по-големия брой изгубени и забавени куфари по летищата.

Въпреки че повечето или всички ограничения вече са отменени на много дестинации по света, има все още места, където част от тях са в сила.

Както PCR тестовете на влизане в някои държави, носенето на маски не е отменено навсякъде.

На повечето места носенето на маски остава задължително само за определени случаи - например в градския транспорт или в музеи. Почти навсякъде маските остават задължителни при посещение на болници, поликлиники и домове за възрастни хора.

Въпреки че ЕС официално отмени необходимостта от носене на маски в самолетите на територията на съюза, някои държави решиха да запазят това изискване - сред тях са Австрия, Германия, Италия, Португалия, Кипър, Естония, Нидерландия, Малта, Люксембург и Испания. При всеки полет авиокомпанията ще ви уведоми дали и какъв тип маски са задължителни на борда.

В Гърция носенето на маски е задължително в такситата, в градския транспорт и на фериботите. Причината според гръцките власти е невъзможността на тези места да се спазва дистанция.

В самолетите е задължително носенето на маски и извън Европа - в Нова Зеландия, Австралия и Канада. В тези страни маските са задължителни и на летищата. В САЩ Центърът за превенция и контрол на болестите препоръчва на американците да носят маски, докато пътуват, този път заради опасността от разпространение на маймунска шарка.

Япония наскоро отвори границите си за първите туристи, като според изискванията туристите са длъжни да носят маски, иначе рискуват да бъдат изгонени от страната.

В някои държави има правила за носене на маските само в отделни региони или градове, затова е препоръчително преди пътуване да проверявате актуалните правила. Например маските са задължителни в музеите в Мексико, както и на всички обществени места в Пуерто Валярта, също и в някои градове в Германия.

В Италия маските са задължителни в театрите, кината, концертните зали и спортните зали поне до средата на юни, след което се очаква ново решение на властите.

В Ню Йорк в театралния район Бродуей маски трябва да се носят до края на юни, след което правилата ще бъдат преразгледани и евентуално могат да бъдат променени.

В Непал маските са задължителни както на открито, така и на закрито.

В Малайзия носенето на маски е по желание на открито и задължително на закрито.