Интернет пространството е изпълнено с ръководства за най-добрите и най-безопасни градове за самостоятелно пътуващи жени, а огромна онлайн общност често споделя мъдростта и опита си в различни платформи.

Марсилия вероятно няма да попадне в списъка с препоръки - но това скоро може да се промени.

В отговор на анкета на YouGov, която разкри, че 39% от жените на възраст между 18 и 34 години са преживели тормоз на плажа, беше създадено ново приложение, наречено Safer Plage.

Около 20 феминистки организации в града са подпомогнали разработването му и то е било тествано на музикални фестивали в Марсилия миналото лято. След успеха му "плажната версия" на приложението също печели популярност и вече е изтеглена над 1300 пъти.

Потребителите могат да изберат една от трите опции на Safer Plage: "Безпокоят ме", "Тормозят ме" или "В опасност съм". След като се изпрати сигнал, на място пристигат двама плажни медиатори, които да се опитат да разрешат ситуацията - един, който да подкрепи жертвата, и един, който да се справи с тормоза, ако се налага, пише TimeOut.

Във Франция сексуалният тормоз се наказва с максимум две години затвор и глоба от 30 000 евро.

Целта на кампанията, за чието популяризиране общинският съвет на Марсилия е похарчил 116 000 евро, не е непременно да се повдигнат обвинения, а по-скоро да се "прехвърли срамът върху тормозещия", казва общинският съветник Натали Тесие.

Досега не са постъпили много сигнали, но жените и гостите на Марсилия приветстват системата. Това със сигурност е стъпка в правилната посока за повишаване на безопасността на дамите, които пътуват сами.