Планината Фуджи, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и символ на Япония, въвежда нови правила за посетителите и катерачите на фона на опасенията за пренаселеност, пише CNN.

Сред проблемите, които тормозят популярния японски обект, са задръстванията от хора, подножието на планината, затрупано с боклуци, и неподходящо облечените туристи - някои от тях се опитват да изкачат върха със сандали.

За да намали задръстванията в планината, правителството на префектура Яманаши, която управлява Фуджи, гласува тази седмица да събира такса от 2000 йени (13 долара) за всеки изкачващ се занапред.

"Като насърчаваме широкообхватните мерки за безопасност при изкачването на планината, ние ще гарантираме, че Фуджи, която е световно богатство, ще бъде предадена на бъдещите поколения", заяви Кутаро Нагасаки, управител на префектура Яманаши.

"За да възродим традиционното изкачване от подножието на планината, ще придобием подробна представа за културата Фуджи-ко и Оши, които са поддържали поклонението на Фуджи. Стремим се да свържем тези култури с това планинско катерене, тъй като то се корени в културните ценности на религията."

iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тошиаки Касаи от отдела за световното наследство на префектура Яманаши за Фуджи заявява пред CNN, че местната префектура също ще наложи дневен лимит от 4000 катерачи.

Освен това ще има нови водачи, които ще се грижат за безопасността по и около пътеките. Те ще информират туристите, когато нарушават етикета в планината, като например спане край пътеката, палене на огън или носене на неподходящо облекло.

Въпреки че Касаи не използва термина "свръхтуризъм", през последните години стана ясно, че многобройните туристи  създават проблеми на 3776-метровата планина.

Според данни на префектурата, пет милиона души са изкачили Фуджи през 2019 г., което е ръст с три милиона спрямо 2012 г.

"Свръхтуризмът - и всички последствия от него, като боклук, нарастващи емисии на CO2 и безразсъдни туристи, е най-големият проблем, пред който е изправен Фуджи", заяви Масатаке Изуми, служител на правителството на префектура Яманаши, пред CNN Travel миналата година.

През 2023 г. доброволец на име Томойо Такахаши казва пред CNN, че ще иска от посетителите доброволно да платят 1000 йени (7.50 долара) за поддръжка на планината.

"Не всеки плаща 1000 йени и това ме натъжава. Трябва да има много по-висока задължителна входна такса, така че да идват само посетители, които наистина ценят наследството на планината", казва тя тогава.

Главоболията на японския туризъм

Свръхтуризмът се превърна в по-голям проблем в Япония, след като страната се отвори отново за посетители след пандемията.

В Киото местните жители в историческия квартал Гион изразиха загрижеността си от туристите, които се стичат там, за да снимат и понякога тормозят гейшите, живеещи и работещи на мястото, спечелвайки си прозвището "гейша папарак".

Въпреки че градът е поставил знаци и плакати, призоваващи посетителите да не снимат гейши, някои местни жители заявяват пред CNN Travel, че това не е достатъчно. Предложение на кварталния съвет иска издаването на глоби или билети.

Засегнат е и град Хацукаичи в префектура Хирошима в Югозападна Япония. В малкото градче се намира известната оранжева порта "плаващо светилище"q която е част от 1400-годишен шинтоистки комплекс.

През октомври 2023 г. градът започва да събира такса от 100 йени (33 цента) на посетител в светилището. Парите от "туристическия данък" отиват за поддържане на обекта и неговата инфраструктура.

Снимка: iStock by Getty Images