Туристи от Германия ще бъдат първите, получили разрешение да посетят испанските Балеарски острови. Това става по силата на пилотна програма за отварянето на безопасни туристически коридори, съобщи испанският държавен летищен оператор АЕНА (AENA), цитиран от ТАСС.

Първо ще има полет от Дюселдорф, после - от Франкфурт, уточни пресслужбата на АЕНА. В Туитър АЕНА допълни, че летищата са готови да посрещнат пътници по безопасния туристически коридор между Германия и Балеарските острови.

Според данни на в. "Вангуардиа" днес на остров Майорка ще пристигнат около 400 германци. Те са първите чуждестранни туристи, които ще посетят Испания, след като в средата на март в страната бе въведен режим на повишена готовност за овладяване на разпространението на новия коронавирус.

Според пилотната програма на властите в Испания от 15 юни туристи от страните от ЕС могат да посещават Балеарските острови, но при спазване на определени условия. Чужденецът трябва да живее в същата държава, в която се намира летището, от което той излита за Испания, показателят на разпространението на инфекцията там трябва да съответства на балеарския - по-малко от девет случая на 100 000 жители в продължение на седем дни подред.

Туристите, пристигащи на острова, няма да бъдат подлагани на двуседмична карантина. След кацане ще им бъде мерена температурата, ще трябва да попълват и специален формуляр, в който да посочат сведения за здравословното си състояние, както и информация за контакти.

Испания е една от страните в света, пострадали най-силно от пандемията. От началото на разпространението на инфекцията в кралството са регистрирани около 244 000 случаи на заразени с новия коронавирус, а над 27 100 пациенти с Ковид-19 са починали.