Тази година хърватските граждани планират да похарчат повече за пътуване, отколкото миналата година, показва проучване, проведено от Mastercard, предаде хърватската агенция ХИНА, цитирана от БТА.

Проучването на промените в потребителските предпочитания, свързани с преживяванията, е проведено през януари. В него са анкетирани 16 000 души по света, 500 от тях са от Хърватия.

"Проучването показва силен интерес сред хърватските потребители и потребителите в цяла Европа към създаването на незабравими моменти", казват от Mastercard -Хърватия, добавяйки, че тази година това съвпада с големи световни и европейски спортни събития, музикални турнета и кинофестивали.

Шестдесет и един процента от анкетираните в Хърватия планират да пътуват повече и да харчат повече за пътуване.

Да похарчат повече за музикални фестивали и концерти планират 42% от тях, близо 40% планират да похарчат повече за гастрономически изживявания, а 73% смятат, че парите, похарчени за изживявания, винаги си заслужават.

За 40% от анкетираните в Хърватия това означава създаване на най-добрите житейски спомени, за 44% придобиване на нов поглед към света, а за 41% обогатяване на живота чрез споделяне с другите.

Единадесет процента от анкетираните планират да намалят разходите за всички тези преживявания тази година.

Директорът на Mastercard - Хърватия Геа Кариж каза, че е доволна от нарастващия интерес сред хърватските граждани към преживяванията и културните събития.