Една от най-красивите планински точки на Хаваи, може да се превърне в забранена територия, ако туристите продължат да нарушават правилата, пише CNN. Става въпрос за стъпалата Хайку, намиращи се на остров Оаху. Обиколката е предпочитана от някои от най-големите трекинг маниаци и включва преминаване през 4000 метални стъпала, построени от флотата на САЩ по време на Втората Световна война.

Тъй като вече е изоставена, повечето туристи решават да стигнат до нея през още по-далечната и опасна зона Канеохе, която е и единственият начин за преминаване. В началото на септември, 14 уши са арестувани, след като са решили да използват този маршрут. Властите многократно посочват, че стъпалата Хаику са едни от най-опасните и всеки турист е информиран, че тази територия е със затворен достъп. Статистиката показва, че туристите просто игнорират опасностите и тръгват, за да направят красиви снимки или да попълнят своите профили в социалните мрежи.

Властите посочват, че всеки задържан подлежи на съд, глоба и задължителен 30-дневен период в затвора. Въпросната пътека не води до военни бази и практически няма абсолютно никаква логистична стойност. Единствената причина за строгите наказание е, че броят на смъртни случаи, както и разходите по спасителна операция, са твърде високи и крият рискове дори за спасителните служби.

Мнозина дори не се замислят, че медицинската помощ може да се забави, но властите осъзнават това и още през далечната 1987 г. затварят достъпа. Последните нарушители са използвали въжета, за да стигнат до въпросните стълби, което доказва, че властите трябва да помислят за по-строги мерки. Популяризирането на опасната пътека кара повечето местни да обмислят варианти, с които дори да отказват застраховка и помощ на хора, които са попаднали там. Поставянето на охрана е твърде скъпо, но очевидно ще се стигне и до този момент. През 2021 г. кметството в Хонолулу гласува да премахне стълбите.

До този момент има липсващи секции от стъпала, които се извозват с хеликоптер. В типичен американски стил, друга местна група се опитва да защити въпросната пътека и посочва, че разходи от 2.5 милиона долара за премахване са твърде много. До края на тази година се очаква и решението за пълно премахване и затваряне на достъпа изцяло.