В Ню Орлиънс в щата Луизиана - американската столица на джаза и "най-веселият и безгрижен град на САЩ, във вторник се проведе традиционният празник-карнавал Марди Гра, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Въпреки дъждовното време пищното зрелище бе наблюдавано от хиляди граждани и туристи.

Вижте снимки от карнавала >>

Марди Гра в превод от френски означава "блажен вторник". Този празник, който често наричат католическите Заговезни, винаги се отбелязва в последния вторник преди началото на католическите Велики пости, предшестващи Великден.

В грандиозния парад се включиха различни "карнавални отбори" от града.

По традиция карнавалът беше открит от представителите на племето Зулу, облечени в рокли от палмови листа. По петите им ги следваше огромна подвижна платформа с надпис Rex (Крал). С нея тържествено се придвижваха кралят и кралицата на празника, които всяка година се избират сред местните жители.

Отличителна особеност на парада в Ню Орлиънс е даряването на зрителите с "подаръци". Участниците в процесията хвърлят на публиката от движещите се платформи алуминиеви монети, наречени дублони, разноцветни пластмасови герданчета, сладкиши, меки играчки и др. Но за най-скъпоценни сред подаръците се считат дублоните. На едната си страна на тях е изобразена сцена от карнавала, а на другата фигурира емблемата на отбора, който я подарява.

След преминаването на празничната процесия на шиите на много от зрителите се озовават толкова много герданчета, че те с мъка мърдат главите си.

Премените на зрителите на карнавала често по нищо не отстъпват на костюмите на дефилиращите.

Тази година на пътя на процесията стояха пирати, русалки, скелети, дори и плашила. Във всички костюми присъстваха трите основни цвята на Марди Гра - зелен, виолетов и златист. Те символизират респективно вярата, справедливостта и властта.

Сезонът на празнуването на Марди Гра бе открит още в средата на февруари. От тогава в Ню Орлиънс почти всеки ден се провеждаха шествия на различни "карнавални отбори", много от които са кръстени в чест на персонажи от гръцката митология.

От днес, тъй-наречената Пепелна сряда, започват строгите католически пости. От шумното нюорлиънско веселие няма да остане и следа.