Хуманоиден робот отговаря на въпросите на посетителите в Археологическия музей в Солун и играе с децата, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Роботът с изкуствен интелект е новият ценен помощник на Археологическия музей в Солун и най-модерната част от проекта "Кълчър Ай Ди (CultureID): Интернет на културата: Интегриране на технологията за радио-честотна идентификация (RFID, Radio Frequency Identification) в музея".

Роботът е разработен специално за музея. В паметта му е прехвърлена информация за всички основни културни ценности в музея. Посетителите могат да му задават произволни въпроси и да получат подходящи отговори, изразени с ясна и разбираема реч.

В същото време автоматизираната машина умее и да играе с по-младите посетители. Ежедневно разпределя учениците на групи и им дава задачата да търсят отговорите на различни въпроси из музея. Тъй като на участниците се дава преносимо устройство, колкото по-близо са до целта, то реагира, подобно на играта "Топло и студено". Щом открият нужната информация, участниците се връщат при робота и му я предават.

Загадките на робота обаче не винаги са елементарни. Понякога той изисква да бъдат разпознати и асоциирани конкретни предмети с дадена тема, като по този начин учениците се принуждават да търсят, да разсъждават, да се групират, да си сътрудничат.

Всички довършителни дейности по проекта за цифрова модернизация в музея ще приключат през юли. Тогава всеки посетител ще може да получава звукова и писмена информация за 46 избрани музейни предмети посредством личния си телефон, без да е нужно да изтегля приложение, а само свързвайки се с безжичния интернет на Археологическия музей в Солун.

По този начин ще могат да се проследят интересите на хората, за да се подобряват впоследствие предлаганите услуги, обогатяващи историческите и културни познания.

Друга ценна част от модернизацията на музея ще представлява база данни с подробен доклад за всеки предмет - за местоположението му, за състоянието му, размерите му, направените изследвания и анализи, библиографията му, за да бъде гарантирана повече сигурност.