Ако планирате да отидете в Индонезия (включително Бали) като двойка през следващите няколко години, може би си струва да размислите. Страната скоро ще започне да прилага нов наказателен кодекс, който ще направи много неща незаконни - включително извънбрачния секс.

Според промените в наказателния кодекс, които забраняват сексуалните взаимоотношения извън брака, се предвижда затвор до една година за хванатите в прегрешение. Новите правила влизат в сила в рамките на три години и ще се прилагат както за местни жители, така и за чужденци - постоянно живеещи в Индонезия или пък посетители като туристите.

Съвместното съжителство също ще бъде незаконно, така че ако с партньора си нямате брак и мечтаете за дигитален номадски начин на живот на Бали, вероятно си струва да откриете друга дестинация. Може да получите затвор само за това, че живеете или оставате с партньор, с когото нямате брак.

Новите закони не се отнасят само до извънбрачния секс и съжителството. Не можете да изразявате възгледи, които са в разрез с държавната идеология.

Законът може да имат опустошителни последици за туризма в цяла Индонезия - особено за пътуващите двойки.

Все още не е ясно как ще се прилагат новите правила. За пълното налагане на новия наказателен кодекс на Индонезия ще са необходими до три години. Така че, ако искате да пътувате до страната без наложени от правителството ограничения на свободите ви, ще се наложи да побързате.