Председателят на Управителния съвет на Асоциацията за туризъм и хотелиерство към Търговската камара на Черна гора Ранко Йовович каза, че не може да има развитие на туризма без подходяща инфраструктура, предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

Според него трябва да има консултации с туристическия бранш при реализирането на инфраструктурните проекти.

"Наясно сме, че без подходяща инфраструктура не може да има развитие на туризма. Следователно е необходимо да се планират транспортни инфраструктурни проекти, които значително ще подобрят свързаността на Черна гора с региона и Европа. При изпълнението на тези проекти обаче трябва да има консултации с туристическата индустрия, за да се съобрази графикът с туристическия сезон", каза Йовович на срещата на Управителния съвет на асоциацията, проведена в Жабляк.

Той каза, че според прогнозите предстоящият сезон вероятно ще бъде рекорден и добави, че туристическата индустрия е готова, но фактори като сивата икономика, шумът в близост до местата за настаняване, липсата на квалифицирана работна ръка, комуналната и транспортната инфраструктура, строителните работи през сезона и бавното преминаване на граничните пунктове ще се отразят на сезона.

Йовович подчерта, че Черна гора не е само лятна морска дестинация, но има и туристически продукти за активни почиващи през зимните месеци, което изисква свързване на крайбрежния регион с вътрешността на страната и удължаване на сезона, за да се създаде цялостно предложение за туристите.

ИЗБРАНО