Възхищавайки се на внушителни "ламасу", приказни крилати бикове от Месопотамия, и асирийски стенописи на 2700 години, десетки посетители от Ирак се възползват от разходка в Националния музей в Багдад, който вече отваря врати безплатно един ден от уикенда, предаде Франс прес.

След десетилетия на конфликти, Ирак се връща към подобие на нормален живот. Музеят в Багдад, основан през 1926 г., за да разкаже 7000 години история, е затварян и отварян отново и отново през последните години на фона на сътресенията в политическата действителност.

Затворен за три години от 2019 г. заради протести, а след това и заради пандемията от Covid-19, музеят отново отвори врати през март 2022 г. Желаещите можеха да го посещават от неделя до четвъртък от 9 до 13 часа, докато в петък и събота оставаше затворен.

Снимка: БТА

"Музеят ще бъде отворен вече и всеки петък, за да посреща безплатно иракски семейства и туристи от 9 до 17 часа", каза директорът на Иракския съвет за антики Лаит Маджид Хюсеин на фона на потока от посетители.

В сутрешните часове на деня десетки иракчани успяха да се разходят из галериите. Някои от тях се снимаха пред два ламасу - митично създание, наполовина човек и наполовина крилат бик, открити на мястото на асирийски град и датиращи от осми век преди Христа.

Посетителите могат да видят и фино издълбани миниатюри от слонова кост, използвани за украса на дворци и кралски мебели, датиращи от неоасирийския период (911-612 г. преди Христа).

Ирак е люлката на цивилизациите на Шумер, Акад, Вавилон и Асирия, на които човечеството дължи писменото слово и първите градове.

Страната пострада от разграбването и трафика на антики след инвазията на САЩ през 2003 г., а след това и с идването на групировката "Ислямска държава". Музеят в Багдад не беше пощаден от грабежите през 2003 г. От откраднатите тогава 15 000 предмета властите са успели да върнат само една трета. Днес, въпреки западащата си инфраструктура, Ирак плахо се отваря за световния туризъм, допълва БТА.

Снимка: БТА